Wykonanie
Jarmuż - "król
zieleniny" po latach zapomnienia bryluje na kulinarnych salonach. Jest mega zdrowy i nie bez powodu robi furorę na całym świecie. Nie przegap
jarmużu, wykorzystaj jego niezwykłe walory zdrowotne. Entuzjaści zdrowego odżywiania jednym tchem wyliczają jego zalety, więcej przeczytasz tutaj . To typowe zimowe warzywo i właśnie teraz najlepiej po nie sięgnąć. Po pierwszych przymrozkach jest najsmaczniejszy,
traci wówczas charakterystyczną goryczkę.Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z
jarmużem nie należało do udanych, warto dać mu drugą szansę, bo
jarmuż po prostu musi się pojawić w Twojej diecie.Moja propozycja naleśników z nadzieniem
serowo-
jarmużowo-
orzechowym na pewno Cię nie zawiedzie. To najsmaczniejsze danie z udziałem
jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa, że
jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw. Polecam!Składniki na 8-10 naleśników:1 szklanka
mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki gazowanej
wody mineralnej1
jajko Lszczypta
cukru1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
soliNadzienie:1 pęczek
jarmużu (u mnie mrożony)1
cebula2- 3 ząbki
czosnkusól,
pieprz, gałka muszkatałowatarty
parmezan2 garście
orzechów włoskich1
serek kremowy- 200 g2- 3 łyżki
masła gheeWykonanie:wszystkie składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek i odstawić na 30 minut
jarmuż bardzo dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej
wody. Usunąć grube nerwy liściowe i drobno go pokroić. Użyłam mrożonego
jarmużu. Przed mrożeniem usunęłam już grube nerwy liściowe, następnie pokroiłam. Teraz jeszcze dodatkowo po rozmrożeniu drobno je posiekałamobrać
cebulę i
czosnek, drobno posiekać i przesmażyć na
maśle. Dodać posiekany
jarmuż, podlać
wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową.
Jarmuż dusiłam 20 minut i kilkakrotnie podlewałam
wodą. Nadmiar na koniec odparować. Przestudzićusmażyć naleśnikiprzestudzony
jarmuż wymieszać z
serkiem i posiekanymi
orzechami włoskimi. Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulonnaleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować
olejem, posypać startym
parmezanem i posiekanymi
orzechami włoskimi. Zapiekać w 200`C przez 20 minut, do zrumienienia brzegówŻYCZĘ SMACZNEGO!