ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe naleśniki z jarmużem i włoskimi orzechami

Orkiszowe naleśniki z jarmużem i włoskimi orzechami

nazwa

Wykonanie

Jarmuż - "król zieleniny" po latach zapomnienia bryluje na kulinarnych salonach. Jest mega zdrowy i nie bez powodu robi furorę na całym świecie. Nie przegap jarmużu, wykorzystaj jego niezwykłe walory zdrowotne. Entuzjaści zdrowego odżywiania jednym tchem wyliczają jego zalety, więcej przeczytasz tutaj . To typowe zimowe warzywo i właśnie teraz najlepiej po nie sięgnąć. Po pierwszych przymrozkach jest najsmaczniejszy, traci wówczas charakterystyczną goryczkę.
Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z jarmużem nie należało do udanych, warto dać mu drugą szansę, bo jarmuż po prostu musi się pojawić w Twojej diecie.
Moja propozycja naleśników z nadzieniem serowo- jarmużowo- orzechowym na pewno Cię nie zawiedzie. To najsmaczniejsze danie z udziałem jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa, że jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw. Polecam!
Składniki na 8-10 naleśników:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
1 jajko L
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony)
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
tarty parmezan
2 garście orzechów włoskich
1 serek kremowy- 200 g
2- 3 łyżki masła ghee
Wykonanie:
wszystkie składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek i odstawić na 30 minut
jarmuż bardzo dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Usunąć grube nerwy liściowe i drobno go pokroić. Użyłam mrożonego jarmużu. Przed mrożeniem usunęłam już grube nerwy liściowe, następnie pokroiłam. Teraz jeszcze dodatkowo po rozmrożeniu drobno je posiekałam
obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać posiekany jarmuż, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jarmuż dusiłam 20 minut i kilkakrotnie podlewałam wodą. Nadmiar na koniec odparować. Przestudzić
usmażyć naleśniki
przestudzony jarmuż wymieszać z serkiem i posiekanymi orzechami włoskimi. Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulon
naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować olejem, posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi. Zapiekać w 200`C przez 20 minut, do zrumienienia brzegów
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/orkiszowe-nalesniki-z-jarmuzem.html