Wykonanie
Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji
smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać i nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w
mące miał czas rozkleić się i połączyć się z
wodą. Ciasto będzie wówczs ciągliwe i sprężyste. Druga połowa sukcesu to odpowiednia patelnia. Wcale nie jest najlepsza z grubym, ciężkim dnem jak się powszechnie sądzi. Najlepsza jest specjalna do pieczenia naleśników, cienka, lekka, z idealnie równym dnem i z niskim profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda dodatkowo jest wyposażona w specjalny, bardzo pomocny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta.
Składniki na 6-8 dużych naleśników:150 g jasnej
mąki orkiszowej150 g
mleka150 gazowanej
wody mineralnej2
jajka Młyżeczka
cukruszczypta
solimasło ghee lub
olej do smażeniaWykonanie:wymieszać
mąkę z
mlekiem i
wodą, następnie dodać
jajka,
sól,
cukier i rózgą bądź mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie, ale takie właśnie powinno być na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnią, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na drugą stronę, podrzucając lub odwracając
łopatką, po czym zsunąć na talerz. Każdorazowo smarować patelnię skórką
słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w
maślepo usmażeniu wszystkich naleśników posmarować je przygotowanym farszem, złożyć na 4 części, zwinąć, w rulonik lub kopertę i obsmażyć lub zapiec w piekarnikuSMACZNEGO !Uwagi : do naleśników wytrawnych dodaj 1/2 łyżeczki
soli i szczyptę
pieprzu