ßßß Cookit - przepis na Nalesniki z miesem

Nalesniki z miesem

nazwa

Wykonanie

W naleśnikach z mięsem najlepsze jest to, że nie można ich zrobić, ot tak, po prostu. Do naleśników z mięsem trzeba się przygotować. ;) Farsz z mięsa kupionego specjalnie do naleśników nie jest nawet w połowie tak dobry, jak farsz z mięsa z zup, odkładanego w zamrażalniku, aż uzbiera się go odpowiednia, naleśnikowa ilość.
A jak już się człowiek doczeka...mniam! :) Polecam, szczególnie, popijane czerwonym barszczem.
4 jajka
ok. 1,5 szklanki mleka pół na pół z wodą mineralną
1/2 łyżeczki cukru
ok. 8 czubatych łyżek mąki (po dwie łyżki na jajko)
szczypta soli
3 łyżki oleju
mięso z zupy (drób, wołowina, wieprzowina, ew. kawałek boczku)
szklanka bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Jajka roztrzepać z odrobiną mleka z wodą, dodać cukier, mąkę i sól, wymieszać na gładkie ciasto. Następnie dodawać pozostałe mleko z wodą, aż do uzyskania lejącego ciasta, dodać olej i dokładnie wymieszać. Patelnie nasmarować olejem (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Nalewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić i smażyć do zarumienienia z obu stron.
Mięso, cebulę i czosnek zmielić. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć, następnie zalać bulionem i dusić bez przykrycia, aż całkowicie wyparuje. Doprawić do smaku, przestudzić.
Nakładać porcję mięsa na brzeg naleśników, zawinąć i podsmażyć.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Nalesniki-z-miesem.html