Wykonanie
W naleśnikach z
mięsem najlepsze jest to, że nie można ich zrobić, ot tak, po prostu. Do naleśników z
mięsem trzeba się przygotować. ;) Farsz z
mięsa kupionego specjalnie do naleśników nie jest nawet w połowie tak dobry, jak farsz z
mięsa z zup, odkładanego w zamrażalniku, aż uzbiera się go odpowiednia, naleśnikowa ilość.A jak już się człowiek
doczeka...mniam! :) Polecam, szczególnie, popijane czerwonym barszczem.
4
jajkaok. 1,5 szklanki
mleka pół na pół z
wodą mineralną1/2 łyżeczki
cukruok. 8 czubatych łyżek
mąki (po dwie łyżki na
jajko)szczypta
soli3 łyżki
olejumięso z zupy (
drób,
wołowina,
wieprzowina, ew. kawałek
boczku)szklanka
bulionucebula2 ząbki
czosnkutłuszcz do smażenia
zioła prowansalskiesól,
pieprzJajka roztrzepać z odrobiną
mleka z
wodą, dodać
cukier,
mąkę i
sól, wymieszać na gładkie ciasto. Następnie dodawać pozostałe
mleko z
wodą, aż do uzyskania lejącego ciasta, dodać
olej i dokładnie wymieszać. Patelnie nasmarować
olejem (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Nalewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić i smażyć do zarumienienia z obu stron.
Mięso,
cebulę i
czosnek zmielić. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć, następnie zalać
bulionem i dusić bez przykrycia, aż całkowicie wyparuje. Doprawić do smaku, przestudzić.Nakładać porcję
mięsa na brzeg naleśników, zawinąć i podsmażyć.Smacznego!