ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta serowa z cukinią

Rustykalna tarta serowa z cukinią

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry! :)
W ostatnim czasie naszła mnie ochota na tary- słodkie i wytrawne- i chociaż zazwyczaj wolę sięgnąć po coś słodkiego, to tym razem się wyłamałam. Rozkładałam w kuchni produkty do zrobienia ciastek/muffinek 3 razy (!) i nic z tego nie wyszło. Nie miałam ochoty na wypieki tego rodzaju, więc już zdecydowałam się na wytrawną tartę. Po długim dniu poza domem jest ona świetnym rozwiązaniem na szybki i tym samym zdrowy (bo domowy) posiłek :)
Mam nadzieję, że znajdziecie 30 minut i zafundujecie sobie taką przyjemność.
Składniki:
ciasto:
szklanka mąki, czyli około 140g
100 g zimnego masła
120 g serka homogenizowanego naturalnego
szczypta soli i pieprzu
jajko
1/3 szklanki mleka
farsz:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
cebula
świeży tymianek
1/3 opakowania fety
kawałek oscypka albo parmezanu
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto energicznie je zagniatając. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cukinię kroimy w grubsze plastry. Jajko dokładnie roztrzepujemy z mlekiem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy stopniowo farsz pamiętając o zostawieniu miejsca przy brzegach. Najpierw rozkładamy cukinię oraz oscypka, a następnie kruszymy fetę. Brzeg zawijamy do środka i smarujemy masą jajeczną. Pozostawione jajko używamy do zalania tarty.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/06/rustykalna-tarta-serowa-z-cukinia.html