Wykonanie

Dzień dobry! :)W ostatnim czasie naszła mnie ochota na tary- słodkie i wytrawne- i chociaż zazwyczaj wolę sięgnąć po coś słodkiego, to tym razem się wyłamałam. Rozkładałam w kuchni produkty do zrobienia ciastek/muffinek 3
razy (!) i nic z tego nie wyszło. Nie miałam ochoty na wypieki tego rodzaju, więc już zdecydowałam się na wytrawną tartę. Po długim dniu poza domem jest ona świetnym rozwiązaniem na szybki i tym samym zdrowy (bo domowy) posiłek :)Mam nadzieję, że znajdziecie 30 minut i zafundujecie sobie taką przyjemność.Składniki:ciasto:szklanka
mąki, czyli około 140g100 g zimnego
masła120 g
serka homogenizowanego naturalnegoszczypta
soli i
pieprzujajko1/3 szklanki
mlekafarsz:1
cukinia2 ząbki
czosnkucebulaświeży
tymianek1/3 opakowania
fetykawałek
oscypka albo
parmezanuolej do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie:W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto energicznie je zagniatając. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cukinię kroimy w grubsze plastry.
Jajko dokładnie roztrzepujemy z
mlekiem.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy stopniowo farsz pamiętając o zostawieniu miejsca przy brzegach. Najpierw rozkładamy
cukinię oraz
oscypka, a następnie kruszymy
fetę. Brzeg zawijamy do środka i smarujemy masą jajeczną. Pozostawione
jajko używamy do zalania tarty.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi się zarumienią.Smacznego :)

