ßßß
Pozostałą cukinię tak jak pisałam w poprzednim poście wykorzystałam do przygotowania placuszków z cukinii. Cukiniowe placuszki smakują podobnie jak nasze tradycyjne placki ziemniaczane. W celu uzyskania wyraźniejszego smaku placków do ciasta dodałam ser feta. Jeśli lubicie pikantniejsze dania wówczas do ciasta można dodać kilka płatków chili. Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.Składniki:100 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko50 ml mleka300 g cukinii1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 kostki sera fetasól, pieprzolej do smażeniaWykonanie:Mąką przesiać do dużej miski dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić jajko. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkiem. Stale mieszając wlewać mleko i wyrobić ciasto na zwartą masę. W między czasie umyć cukinię, obrać ze skóry. Miskę wyłożyć papierowym ręcznikiem i utrzeć cukinię na tarce na grubych oczkach. Papier wchłonie część soków z cukinii. Cukinię, pokruszoną drobno fetę i tymianek dołożyć do ciasta, doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Na placuszki średniej wielkości brać po jednej łyżce ciasta, na małe po pół i smażyć na gorącym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki wyjmować z patelni łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia. Placuszki można podawać samodzielnie lub z sosem tzatziki albo po prostu polane ketchupem.
