Wykonanie

Pozostałą
cukinię tak jak
pisałam w poprzednim
poście wykorzystałam do przygotowania placuszków z
cukinii.
Cukiniowe placuszki smakują podobnie jak nasze tradycyjne placki ziemniaczane. W celu uzyskania wyraźniejszego smaku placków do ciasta dodałam
ser feta. Jeśli lubicie pikantniejsze dania wówczas do ciasta można dodać kilka
płatków chili. Placki z
cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do
mięsnego dania głównego.Składniki:100 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko50 ml
mleka300 g
cukinii1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 kostki
sera fetasól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Mąką przesiać do dużej miski dodać
proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić
jajko. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać
mąkę z
jajkiem. Stale mieszając wlewać
mleko i wyrobić ciasto na zwartą masę. W
między czasie umyć
cukinię, obrać ze skóry. Miskę wyłożyć papierowym ręcznikiem i utrzeć
cukinię na tarce na grubych oczkach. Papier wchłonie część
soków z
cukinii.
Cukinię, pokruszoną drobno
fetę i
tymianek dołożyć do ciasta, doprawić
solą i
pieprzem, ostrożnie wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej. Na placuszki średniej wielkości brać po jednej łyżce ciasta, na małe po pół i smażyć na gorącym
oleju 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki wyjmować z patelni łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia. Placuszki można podawać samodzielnie lub z
sosem tzatziki albo po prostu polane
ketchupem.

