Wykonanie
Uwielbiam tarty. Chyba nie zdarzyło mi się zjeść złej tarty. To danie jest zbyt pyszne, żeby mogło komukolwiek nie smakować. Dzisiaj dostałam od koleżanki z pracy piękną
cukinię :) (dzięki Aga ;) Dość szybko zdecydowałam co z nią zrobić.POTRZEBNE SKŁADNIKICiasto:300 g
mąki50 g zimnego
masła4 łyżki
mleka1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliNadzienie:1 mała
cukinia1 opakowanie
sera rocottaok. 10
pomidorków koktajlowychpęczek
cebuli dymkiparmezan lub inny
ser długo-dojrzewający2 ząbki
czosnku2
jajka3 łyżki
śmietany (12 lub 18%)
sólświeżo zmielony
pieprzodrobina
octu balsamicznegoSPOSÓB PRZYGOTOWANIA z
mąki,
masła,
mleka,
jajka,
proszku do pieczenia i
soli zagnieść ciasto. Dokładne instrukcje, jak zrobić spód do tarty zamieściłam we wpisie pod
linkiem TARTA NA SŁONO – CIASTO,rozgrzać
oliwę na patelni, dodać drobno pokrojony
czosnek a następnie pokrojoną w cienkie kawałki
cukinię. Wszystko razem smażyć dopóki
cukinia lekko nie zmięknie. Dodać
sól, świeżo zmielony
pieprz i odrobinę
octu balsamicznego do smaku.
Cukinię odstawić do ostygnięcia, w naczyniu rozdrobnić widelcem
ser ricotta, dodać
jajka i
śmietanę. Wszystko razem wymieszać, całość powinna być średnio gęsta. Dodać
parmezan, pokrojoną
dymkę,
sól i
pieprz do smaku i ostudzoną
cukinię. Całość wymieszać aby stworzyć jednolitą masę, na ostygnięty spód tarty nałożyć nadzienie i udekorować pokrojonymi na pół
pomidorkami koktajlowymi. Wierzch tarty można dodatkowo oprószyć
parmezanem,tartę ponownie wstawić na około 20-25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika nastawionego na funkcję grzania tylko z góry.
Tarta będzie gotowa gdy cała masa się zetnie i jej wierzch się lekko zarumieni. Gotową tartę pokroić i zajadać z apetytem. SMACZNEGO! :)