ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami

Tarta z cukinią, ricottą i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tarty. Chyba nie zdarzyło mi się zjeść złej tarty. To danie jest zbyt pyszne, żeby mogło komukolwiek nie smakować. Dzisiaj dostałam od koleżanki z pracy piękną cukinię :) (dzięki Aga ;) Dość szybko zdecydowałam co z nią zrobić.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Ciasto:
300 g mąki
50 g zimnego masła
4 łyżki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 mała cukinia
1 opakowanie sera rocotta
ok. 10 pomidorków koktajlowych
pęczek cebuli dymki
parmezan lub inny ser długo-dojrzewający
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA z mąki, masła, mleka, jajka, proszku do pieczenia i soli zagnieść ciasto. Dokładne instrukcje, jak zrobić spód do tarty zamieściłam we wpisie pod linkiem TARTA NA SŁONO – CIASTO,
rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno pokrojony czosnek a następnie pokrojoną w cienkie kawałki cukinię. Wszystko razem smażyć dopóki cukinia lekko nie zmięknie. Dodać sól, świeżo zmielony pieprz i odrobinę octu balsamicznego do smaku. Cukinię odstawić do ostygnięcia, w naczyniu rozdrobnić widelcem ser ricotta, dodać jajka i śmietanę. Wszystko razem wymieszać, całość powinna być średnio gęsta. Dodać parmezan, pokrojoną dymkę, sól i pieprz do smaku i ostudzoną cukinię. Całość wymieszać aby stworzyć jednolitą masę, na ostygnięty spód tarty nałożyć nadzienie i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Wierzch tarty można dodatkowo oprószyć parmezanem,
tartę ponownie wstawić na około 20-25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika nastawionego na funkcję grzania tylko z góry. Tarta będzie gotowa gdy cała masa się zetnie i jej wierzch się lekko zarumieni. Gotową tartę pokroić i zajadać z apetytem. SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/tarta-cukinia-ricotta-pomidorami