Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Coś pysznego dla maluchów, ale nie tylko. Z doświadczenia wiem, że ten rodzaj kotletów, szczególnie jeśli poświęcamy chwilę na wybranie odpowiedniego rodzaju
mięsa, jest powszechnie lubiany i zostawia szerokie
pole jeśli chodzi o wybór dodatków. Można podać je z surówką z
marchewki i gotowanymi
ziemniakami z
masłem lub dodać
śliwek,
piwa,
cynamonu i udusić w korzennym sosie podając z zapieczoną
bagietką pokrojoną w skośne kromki. Właśnie o tym
mowa. Kotleciki przygotowuje się szybko i łatwo. Dodatkowo, co może być ważne dla alergików, nie trzeba dodawać do nich
jajka. Ja go po prostu nie miałam, stąd płatkowa betaglukanowa improwizacja. Kotlety są delikatniejsze i świetnie się formują.
Składniki:250 g
mięsa mielonego wieprzowego np.
karkówka,
łopatka250 g
mięsa mielonego wołowego, np. łata, pręga,
rozbratel2 łyżki
sosu worcester4 łyżki siekanej
natki1/3 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1
cebula2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Płatki owsiane zalać podwójną ilością
wody co do ilości
płatków (2/3 szklanki wystarczy, jeśli robicie to w misce zastosujcie tą samą metodę). Odstawić pod przykryciem na 5 minut.
Cebulę,
czosnek i
natkę drobno posiekać.
Mięso dodać do
płatków, wyrabiać aż stanie się kleiste 4-5minut.Dodać warzywa, sos, doprawić.Wilgotowymi dłońmi formować kulki, wielkości mirabelki na koreczki,
moreli – na pulpety,
brzoskwini na klopsy.Obtaczać w
mące, smażyć na
oleju, na średnim ogniu, 5minut po czym obrócić, dodać
masło. Smażyć 2-3 minuty ( przyjmując,że są wielkości
moreli) polewając spienionym
masłem.Podawać z ulubionymi dodatkami.
Mam nadzieję , że pamiętacie o jutrzejszym odcinku Hell’s Kitchen – Piekielnej Kuchniwtorek 20:00 Polsatoraz ipla.tv dla zapracowanych na zachętę mała próbka:
źródło: Hell’s Kitchen PolskaPowiązane notki:Oficjalnie : Ania w Hell’s Kitchen !Kotlety z
indyka z
cebulkąTradycyjne Zrazy / Kotlety