0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ciasto marchewkowe to brytyjska klasyka. Ja chciałabym je Wam pokazać w nowej odsłonie – z orzechami i mąką owsianą ( możecie też użyć orkiszowej – w tej wersji piekłam je ostatnio w obu jest pyszne ). Zdrowe łakocie to zmora mam , które chcą żeby ich dzieci dostawały pełnowartościowe smakołyki. Od dziś zapowiadam śniadaniową rewolucję kuchenną, to ciasto jest banalnie proste, a efekt jest niesamowity. Wilgotne słodkie korzenne ciasto , chrupiące od orzechów podbije Wasze serca. Koniecznie je upieczcie.Przepis zaczerpnięty ze smaków życia.Składniki:blacha 20 x 25 cm1/2 kg marchewki1 szklanka mąki owsianej lub orkiszowej*1/2 szklanki brązowego cukru1 jabłko1/2 szklanki maślanki3/4 szklanki oleju rzepakowego25 g przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g orzechów włoskich3 duże jajkaPrzygotowanie:Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach.Orzechy posiekać.Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem, orzechami i przyprawą.Jajka rozmącić z olejem i maślanką.Do suchych wlać mokre składniki ,wymieszać.Połączyć z marchewką i jabłkiem.Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach przez 45 minut.* Można zmielić w młynku błyskawiczne płatki owsiane.Powiązane notki:Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernikMaślane bułeczki ze śliwkami i orzechamiNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkamiPomarańczowe Ciasto z cukinii (zdrowe i bez cukru)