Wykonanie
Cukinia? W cieście? Tak! Od niedawna, to prawda. Sama nie do końca wierzyłam, że to dobry pomysł, ale blogerki nie mogą się mylić :) Ciasto z
cukinii z
bakaliami to strzał w dziesiątkę. Zdziwione miny częstowanych - bezcenne :)

Składniki:270 g
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soli150 g
cukru2
jajka1/2 szkl.
oleju100 g
dżemu ( u mnie z
pigwy)garść kandyzowanej skórki z
pomarańczy285 g startej na tarce
cukinii100 g posiekanych
orzechów włoskichkilka
suszonych owoców - u mnie 6
śliwek, 6
gruszekSposób przygotowania:W jednej misce wymieszaj składniki suche:
mąkę,
cukier,
sodę, proszek,
cynamon,
sól i
cukier. W drugiej -
jajka,
olej,
dżem,
cukinię oraz skórkę. Składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj. Dodaj
orzechy i pokrojojne w kostkę
owoce i wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek do muffinek i piecz w 200 st. około pół godziny.