Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Tradycyjny murzynek to prawdziwa klasyka gatunku. Piekł, lub chociaż próbował, go już chyba każdy. Ciasto jest wilgotne, lekkie i mocno
czekoladowe. Będzie świetną bazą do
tortu lub samodzielnym deserem po ozdobieniu
mleczną lub
gorzką czekoladą, ale to już pozostawiam Wam. Koniecznie go zróbcie, przepis Pani Ewy, lekko zmodyfikowany.Składniki:blaszka 20 x 25 lub tortownica d=26 cm1 1/2 szklanki
mąki tortowej1 1/2 szklanki
cukru3/4 kostki
margaryny lub 3/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
kakao5
jajek1 łyżeczka
sody1 łyżeczka proszkutłuszcz i
bułka do formyPrzygotowanie:Szklankę
cukru, tłuszcz,
wodę i
kakao umieścić w garnuszku i zagotować. Ostudzić.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić z resztą
cukru, dodając go po łyżce.Następnie dodać
żółtka i zmiksować na jasną masę.Wlać zimną
czekoladę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i
sodą po czym przesiać do masy i wymieszać
łopatką.Wylać do formy.Piec : w tortownicy ok. 35 minut, w blaszce ok. 40 w 180 stopniach, najlepiej sprawdzając stopień upieczenia ciasta patyczkiem.Powiązane notki:Murzynek z
budyniem i
galaretkąBiszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas
cukrowych i
tortówMalinowe ciasto
jogurtowe – różowe WalentynkiCiasto
serowo-
czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Jogurtowe ciasto
orzechowe z
czekoladą