ßßß Cookit - przepis na Murzynek – blat do tortów lub ciasto

Murzynek – blat do tortów lub ciasto

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Tradycyjny murzynek to prawdziwa klasyka gatunku. Piekł, lub chociaż próbował, go już chyba każdy. Ciasto jest wilgotne, lekkie i mocno czekoladowe. Będzie świetną bazą do tortu lub samodzielnym deserem po ozdobieniu mleczną lub gorzką czekoladą, ale to już pozostawiam Wam. Koniecznie go zróbcie, przepis Pani Ewy, lekko zmodyfikowany.
Składniki:
blaszka 20 x 25 lub tortownica d=26 cm
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny lub 3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki kakao
5 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:
Szklankę cukru, tłuszcz, wodę i kakao umieścić w garnuszku i zagotować. Ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z resztą cukru, dodając go po łyżce.
Następnie dodać żółtka i zmiksować na jasną masę.
Wlać zimną czekoladę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą po czym przesiać do masy i wymieszać łopatką.
Wylać do formy.
Piec : w tortownicy ok. 35 minut, w blaszce ok. 40 w 180 stopniach, najlepiej sprawdzając stopień upieczenia ciasta patyczkiem.
Powiązane notki:
Murzynek z budyniem i galaretką
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Malinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Jogurtowe ciasto orzechowe z czekoladą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/03/12/murzynek-blat-do-tortow-lub-ciasto