ßßß Cookit - przepis na Piernik z karmelem

Piernik z karmelem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
soda oczyszczona 1 gramów
przyprawa do piernika 1 sztuk
margaryna 100 gramów
jajko 5 sztuk
cukier 0.8 szklanek
miód 1 szklanek
orzechy 100 gramów
woda 3 łyżek stołowych
polewa kakaowa 1 sztuk
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą, dodać do utartej margaryny z cukrem (0.75 szklanki) i żółtkami. Dodać miód i karmel(na gorącej patelni mocno zrumienić 3 łyżki cukru, dodać wodę i zagotować), dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.60 minut w 180 stopniach. Zimny piernik oblać polewą.
Uwagi:
posiekane orzechy, polewa kakaowa lub czekoladowa
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3952/Piernik-z-karmelem