ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówsoda oczyszczona 1 gramówprzyprawa do piernika 1 sztukmargaryna 100 gramówjajko 5 sztukcukier 0.8 szklanekmiód 1 szklanekorzechy 100 gramówwoda 3 łyżek stołowychpolewa kakaowa 1 sztukWykonanie:Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą, dodać do utartej margaryny z cukrem (0.75 szklanki) i żółtkami. Dodać miód i karmel(na gorącej patelni mocno zrumienić 3 łyżki cukru, dodać wodę i zagotować), dodać orzechy i wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.60 minut w 180 stopniach. Zimny piernik oblać polewą.Uwagi:posiekane orzechy, polewa kakaowa lub czekoladowaAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: