ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

nazwa

Wykonanie

Nie przepadałam za piernikami do momentu, gdy spróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników.
4 jajka
2 1/2 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem.
Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć.
Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/10/wilgotne-ciasto-piernikowe.html