Wykonanie
Nie przepadałam za piernikami do momentu, gdy spróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników.
4
jajka2 1/2 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mleka1 1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
margaryny4 łyżki powideł2 łyżki
kakao2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody1 opakowanie
przyprawy do piernika
Margarynę rozpuścić z
miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać
cukier, oraz
żółtka, ciągle ubijając mikserem.Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą
mąkę z
sodą,
kakao, na końcu
mleko i rozpuszczoną
margarynę z
miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć.Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach.