Wykonanie
Ja swoje przygotowania do świąt zaczęłam już miesiąc wcześniej. W ubiegłym roku po raz pierwszy przygotowałyśmy pierniczki świąteczne i w tym roku nie mogło ich także zabraknąć. Za lukrowanie tych ton pierniczków odpowiedzialna była, jak zwykle Martyna ;)
Potrzebne składniki ( na 4 takie talerze ):kostka
margaryny1 kg
mąki3/4 szklanki
mioduszklanka
cukru1
przyprawa do piernika1 łyżka
kakao3
jajka2 łyżeczki
sody1 łyżka
wodyposypka czekoladowa/kolorowa/wiórki
kokosowelukier królewskiSposób przygotowania:W dużym garnku przetapiamy kostkę
masła. Dodajemy łyżkę
kakao, 3/4 szklanki
miodu, 1 szklankę
cukru, 1
przyprawę do piernika i mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia.Dodajemy 3
jajka, mieszamy.Do dużej miski wsypujemy 1 kg
mąki. Robimy dołek. Wlewamy tam 2 łyżeczki
sody pomieszane z łyżką gorącej
wody. Dodajemy masę piernikową. Odstawiamy na 5 min.Wyrabiamy z
mąką. Ja niestety nie jestem w stanie naraz 1 kg, dlatego biorę po kawałku ciasta, wyrabiam w rękach, rozwałkowuję, wykrawam pierniczki i kładę je na blachę wysmarowaną tłuszczem.Pieczemy niecałe 10 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia. Lukrujemy i posypujemy dowolną posypką. Same także są bardzo smaczne, a co najważniejsze od razu miękkie.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.