ßßß
Składniki:blacha 25 x 40cmciasto:500 g (3 szklanki ) mąki pszennej tortowej200 g masła100 g marcepanu2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki cukru z wanilią ( lub aromat waniliowy)3 jajka1/2 łyżeczki solimasa serowa:1,5 kg półtłustego twarogu*1 szklanka jogurtu naturalnego*7 jajek1 szklanka cukru100 g masła2 op. budyniu waniliowego **ziarenka z laski wanilii – lub buteleczka olejku waniliowego2 szczypty mielonego kardamonudodatkowo:słoik konfitury z róży lub porzeczkia teraz omówię gwiazdki:* – ser i jogurt nie mogą być kwaśne. Twaróg nie może być sypki, musi być zwarty i klejący. Można też użyć gotowego twarogu w wiaderkach** w każdym ze swoich przepisów używam budyniów Belbake z Lidla, przetestowałam już większość dostępnych w sklepach i żaden nie dorównał mu smakiem, konsystencją i zapachem.Przygotowanie:Mąkę mieszamy z cukrami , solą i proszkiem. Dodajemy masło i marcepan, rozgniatamy na kruszonkę. Wbijamy jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części , jedna powinna być odrobinę większa i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.Większą częścią ciasta wykładamy wysmarowaną formę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy.Ser mielimy z jogurtem.5 żółtek ubijamy z cukrem.Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy masę żółtkową, miksujemy, dodajemy budyń oraz przyprawy.Masę łączymy z serem i pozostałymi jajkami, krótko mieszając.Ubić 5 białek ze szczyptą soli, delikatnie i krótko wmieszać do masy.Spód z ciasta smarujemy powidłami, wylewamy masę serową i ścieramy resztę ciasta.Pieczemy w 160 stopniach 60 minut. 20 minut powinien spędzić w wyłączonym piecu, później można go wyciągnąć i wystudzić.Powiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiSernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieSernik waniliowy z polewą na WielkanocSernik z wiśniami z sosem truskawkowym