ßßß
Słodkie życie blogerki kulinarnej ma wbrew pozorom też swoje gorsze strony. Jedną z nich jest zdecydowanie zmywanie. Nawet nie wyobrażacie sobie, ile zmywania odbywa się w naszym domu niemal każdego dnia. Dobrze, że chociaż część misek i pojemniczków, czy szpatułek trafia do zmywarki, bo nie nadążyłabym kupować kremu do rąk ;)Do tego wszystkiego dochodzą kurczące się złośliwie ubrania. Mówię Wam, to chyba jakieś fatum, czy coś. Co założę jakieś spodnie, czy spódnicę, to jakieś ciaśniejsze się wydają ;P Teraz, żeby móc sobie pozwolić na kawałek ciasta po śniadaniu (ok, czasami nawet przed ;), muszę przemaszerować dzień wcześniej najmarniej 5 – 6km, bo inaczej ubrania w szafie się buntują i za nic nie chcą współpracować ;)Koniec końców warto jednak pozmywać te kilka misek i pobiegać trochę po wsi, żeby móc z czystym sumieniem zjeść do kawy kawałek sernika, najlepiej takiego z truskawkami i kruszonką.To tradycyjny, dość ciężki kawałek sernika – taki, jakie mój Mąż lubi najbardziej. Tym razem na kruchym spodzie, z truskawkami i kruszonką, która do truskawek pasuje, jak masło orzechowe do czekolady ;) Z przepisu wychodzi duża, bardzo podzielna porcja, więc, jeżeli zdecydujecie się go upiec, lepiej zaproście gości lub szykujcie się na bardzo duuużo biegania ;)Polecam :);:
Składniki:Spód:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki ciemnego kakao2 i 1/2 łyżki drobnego cukru1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego1 duże żółtkoMasa serowa:1,25 kg twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie (lub dobrej jakości twarogu z wiaderka)1 i 1/2 szklanki drobnego cukru1/3 szklanki jogurtu greckiego3 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejokoło 500g świeżych truskawekKruszonka:100g mąki pszennej50g zimnego niesolonego masła25g cukru demerara (może być też zwykły)Wykonanie:Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.Dużą prostokątną formę o wymiarach około 20 x 30cm (lub nieco większą) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Przygotuj kruchy spód. Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem w dużej misce. Dodaj śmietanę oraz żółtko i zagnieć. Ciasto będzie lekko sypkie, ale tak ma być. Wyłóż nim dno formy i wyrównaj, dociskając lekko. Odstaw na bok.Następnie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z cukrem na niskich obrotach miksera, aż będzie gładki i puszysty. Dodaj jogurt i zmiksuj raz jeszcze.Do masy wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec wmieszaj ekstrakt waniliowy oraz mąkę, starając się nie ucierać zbyt długo, by nie napowietrzyć zbytnio masy.Wylej masę na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj lekko. Na wierzchu poukładaj ciasno umyte, przekrojone na pół truskawki.Na koniec przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj zimne masło i rozcieraj między palcami, aż pojawią się grudki. Gotową posyp równomiernie wierzch sernika.Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 20 – 30 minut, aż sernik się zetnie (najłatwiej poruszyć delikatnie formą, by sprawdzić, czy wciąż się w środku trzęsie). W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, żeby nie przypiekł zbyt mocno.Wystudź w uchylonym piekarniku. Zimny wstaw do lodówki na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej całą noc, zanim zaczniesz go kroić.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)