Wykonanie
Kolejne, tym razem udane podejście do sernika kajmakowego. Ten wyszedł idealny. Ciężki, nie przesłodzony, na moim ulubionym mocno
kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać kilkunastu godzin żeby się do niego dobrać bo pięknie się kroił niedługo po wystygnięciu.*tortownica 26 cmSkładniki: na ciasto:280 g
mąki200 g
masła40 g
kakao60 g
cukru pudru2
żółtka na masę
serową:1 kg
twarogu trzykrotnie mielonego150 g
masła150 g
cukru6
jajek20 g
mąki pszennej300 g kajmakuSkładniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć
ciastem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem a następnie z
żółtkami. Powoli ucierając dodawać
ser i
mąkę. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą
serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak.Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z
ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z
boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć mas
serowe na zmianę po łyżce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 70 minut, po pół godzinie zmniejszając temperaturę co kwadrans o 10*C. Po upieczeniu zostawić sernik na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem można jeszcze polać roztopioną
deserową czekoladą.