ßßß Cookit - przepis na marmurkowy sernik z kajmakiem

marmurkowy sernik z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Kolejne, tym razem udane podejście do sernika kajmakowego. Ten wyszedł idealny. Ciężki, nie przesłodzony, na moim ulubionym mocno kakaowym spodzie. A co najważniejsze nie musiałam czekać kilkunastu godzin żeby się do niego dobrać bo pięknie się kroił niedługo po wystygnięciu.
*tortownica 26 cm
Składniki: na ciasto:
280 g mąki
200 g masła
40 g kakao
60 g cukru pudru
2 żółtka na masę serową:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
150 g masła
150 g cukru
6 jajek
20 g mąki pszennej
300 g kajmaku
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a następnie wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak.
Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć mas serowe na zmianę po łyżce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 70 minut, po pół godzinie zmniejszając temperaturę co kwadrans o 10*C. Po upieczeniu zostawić sernik na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem można jeszcze polać roztopioną deserową czekoladą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/07/marmurkowy-sernik-z-kajmakiem.html