ßßß
Miniserniczki z kremem truskawkowymSkładniki:CIASTO KRUCHE70g mąki pszennej10g (około 1 łyżki) kakao40g masła30g cukru pudru1 żółtkoMASA SEROWA150g trzykrotnie zmielonego twarogu1 białko2 łyżki cukru1 łyżeczka mąki pszennej180g truskawek1 żółtko1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny50 g masła
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzićMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji- masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut
KREM TRUSKAWKOWY- truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus- mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia- podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika- serniczki piec kolejne 10 minut- po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki podczas stygnięcia lekko opadną), studzić w formie, dopiero po schłodzeniu w lodówce wyjąć babeczki, układając formę do góry nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek
Miniserniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek.