Wykonanie
Miniserniczki z kremem
truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom
truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem
truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.Miniserniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast
między ciemnobrązowym
spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem
truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym
stole.Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk, natomiast krem
truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie.
Miniserniczki z kremem
truskawkowymSkładniki:CIASTO KRUCHE70g
mąki pszennej10g (około 1 łyżki)
kakao40g
masła30g
cukru pudru1
żółtkoMASA SEROWA150g trzykrotnie zmielonego
twarogu1
białko2 łyżki
cukru1 łyżeczka
mąki pszennej180g
truskawek1
żółtko1 łyżka
cukru1 łyżka
soku z cytryny50 g
masłaWykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki na ciasto oraz
masło do kremu
truskawkowego muszą być schłodzone-
mąkę przesiać z
kakao i
cukrem, dodać zimne
masło, posiekać, dodać
żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem,
ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzićMASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej- do
twarogu dodać
białko,
cukier oraz przesianą
mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji- masę
serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut
KREM
TRUSKAWKOWY-
truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus- mus przełożyć do rondelka z
żółtkiem,
cukrem i
sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne
masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia- podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu
truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika- serniczki piec kolejne 10 minut- po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki podczas stygnięcia lekko opadną), studzić w formie, dopiero po schłodzeniu w lodówce wyjąć babeczki, układając formę do góry nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z
truskawekMiniserniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne
owoce. Smak serniczków opiera się na mocno
kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej
masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie
truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek.