ßßß Cookit - przepis na KREM TRUSKAWKOWY

KREM TRUSKAWKOWY

nazwa

Wykonanie

Miniserniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.
Miniserniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.
Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie.
Miniserniczki z kremem truskawkowym
Składniki:
CIASTO KRUCHE
70g mąki pszennej
10g (około 1 łyżki) kakao
40g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
MASA SEROWA
150g trzykrotnie zmielonego twarogu
1 białko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
180g truskawek
1 żółtko
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone
- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach
- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać
- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut
KREM TRUSKAWKOWY
- truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus
- mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając
- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia
- podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika
- serniczki piec kolejne 10 minut
- po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki podczas stygnięcia lekko opadną), studzić w formie, dopiero po schłodzeniu w lodówce wyjąć babeczki, układając formę do góry nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami
- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek
Miniserniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/05/mini-serniczki-z-kremem-truskawkowym.html