Wykonanie
Po babeczkach zostało jedynie wspomnienie... powstały spontanicznie i równie spontanicznie zniknęły. Już dziś planuję powtórzenie przepisu i nie
mogę doczekać się realizacji. Niech tylko uda mi się kupić piękne
maliny :). Druga wersja będzie malinowa. Przepis powstał na podstawie źródeł: glazura truskawkowa (Moje Wypieki) oraz główny przepis (Smakołyki Bereniki).
Składniki (na ok. 15 sztuk):- 140 g
mąki pszennej,- 20 g
kakao,- 80 g
masła (zimnego),- 60 g
cukru pudru,- 2
żółtka,- masa serowa: 300 g
twarogu sernikowego, 2
białka, 4 łyżki
cukru, 2 łyżeczki
mąki pszennej,-
truskawki,- glazura truskawkowa: 250 g
truskawek, 1 łyżka
soku z cytryny, 2 łyżki
cukru, 2 łyżeczki
żelatyny.Przygotowanie rozpoczynamy od ciasta kruchego: wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy, łączymy za pomocą noża ("kroimy"
masło z resztą składników). Zagniatamy - szybko i energicznie, do utworzenia gładkiego ciasta. Wkładamy do foliowej
torebki, a następnie do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek, a następnie wykrawamy szklanką koła, które przekładamy do foremek na muffinki (np. silikonowych). Dokładnie formujemy. Gotowe babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po tym czasie babeczki wyjmujemy, a temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Babeczki zostawiamy na blacie, a w tym czasie przygotowujemy masę
serową. Wszystkie wyżej podane składniki na masę miksujemy za pomocą miksera. Lekko podpieczone babeczki napełniamy masą
serową do ok. 2/3 wysokości. Ponownie wstawiamy do piekarnika i tym razem pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Średnio przypada ok. 1,5
truskawki na 1 babeczkę.Przygotowujemy glazurę: do garnuszka wsypujemy
żelatynę, zalewamy 2 łyżkami zimnej
wody. Zostawiamy na 10 minut. W drugim garnku umieszczamy
truskawki (umyte i pozbawione szypułek oraz pokrojone na mniejsze kawałki), dodajemy
cukier i
sok z cytryny. Włączamy gaz, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz, a następnie przecieramy
truskawki przez drobne sito. Garnek z
żelatyną ustawiamy na kuchence, włączamy gaz i podgrzewamy do rozpuszczenia. Należy pilnować, by nie doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczoną
żelatynę dodajemy do przetartych
owoców (do soku), mieszamy do rozpuszczenia. Schładzamy, następnie wstawiamy do lodówki.Na ostudzonych babeczkach układamy pionowo ćwiartki
truskawek. Gdy glazura będzie lekko tężejąca, polewamy
truskawki na serniczkach. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!