ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z serem i truskawkami

Kruche babeczki z serem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Po babeczkach zostało jedynie wspomnienie... powstały spontanicznie i równie spontanicznie zniknęły. Już dziś planuję powtórzenie przepisu i nie mogę doczekać się realizacji. Niech tylko uda mi się kupić piękne maliny :). Druga wersja będzie malinowa. Przepis powstał na podstawie źródeł: glazura truskawkowa (Moje Wypieki) oraz główny przepis (Smakołyki Bereniki).
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 140 g mąki pszennej,
- 20 g kakao,
- 80 g masła (zimnego),
- 60 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- masa serowa: 300 g twarogu sernikowego, 2 białka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki pszennej,
- truskawki,
- glazura truskawkowa: 250 g truskawek, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie rozpoczynamy od ciasta kruchego: wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy, łączymy za pomocą noża ("kroimy" masło z resztą składników). Zagniatamy - szybko i energicznie, do utworzenia gładkiego ciasta. Wkładamy do foliowej torebki, a następnie do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek, a następnie wykrawamy szklanką koła, które przekładamy do foremek na muffinki (np. silikonowych). Dokładnie formujemy. Gotowe babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po tym czasie babeczki wyjmujemy, a temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Babeczki zostawiamy na blacie, a w tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie wyżej podane składniki na masę miksujemy za pomocą miksera. Lekko podpieczone babeczki napełniamy masą serową do ok. 2/3 wysokości. Ponownie wstawiamy do piekarnika i tym razem pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Średnio przypada ok. 1,5 truskawki na 1 babeczkę.
Przygotowujemy glazurę: do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Zostawiamy na 10 minut. W drugim garnku umieszczamy truskawki (umyte i pozbawione szypułek oraz pokrojone na mniejsze kawałki), dodajemy cukier i sok z cytryny. Włączamy gaz, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz, a następnie przecieramy truskawki przez drobne sito. Garnek z żelatyną ustawiamy na kuchence, włączamy gaz i podgrzewamy do rozpuszczenia. Należy pilnować, by nie doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do przetartych owoców (do soku), mieszamy do rozpuszczenia. Schładzamy, następnie wstawiamy do lodówki.
Na ostudzonych babeczkach układamy pionowo ćwiartki truskawek. Gdy glazura będzie lekko tężejąca, polewamy truskawki na serniczkach. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/06/kruche-babeczki-z-serem-i-truskawkami.html