Wykonanie
Z okazji Walentynek ,upiekłam taki oto serniczek :) Oprócz
sera jest masa serowa z dodatkiem
wiśni. Obawiałam się że będzie troszkę za kwaśny,ale byłam w dużym błędzie ;) Teraz już wiem że
wiśnie z
cukrem to świetne połączenie. Sernik jest bardzo kremowy i puszysty.Piekłam go po raz pierwszy,ale nie po ostatni :)Wymiary tortownicy : średnica 24 cmCzas pieczenia : 10 min + 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia 180 C
Składniki:Spód:1 i 1/2 szklanki
mąki100 g
masła3
żółtka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
twarogu ( użyłam
sera z wiaderka Pilos)6 jaj3/4 szklanki
cukru pudru100 g
masła2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejszklanka mrożonych
wiśniSposób przygotowania:Spód:
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia siekamy z
masłem.Dodajemy
żółtka ,
cukier oraz
kakao i zagniatamy w jednolite ciasto.Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3 i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Masa serowa:
Żółtka ucieramy z
masłem i
cukrem pudrem.Partiami dodajemy
twaróg.Pod koniec wsypujemy obie
mąki i dokładnie mieszamy.Masę
serową dzielimy na dwie części.Do jednej wrzucamy rozmrożone,posiekane,osaczone
wiśnie.Sernik:Większą część ciasta rozprowadzamy na dno tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut.Na podpieczony spód wylewamy masę
wiśniową i pieczemy 30 minut.Na lekko zapieczoną masę
wiśniową ,wylewamy druga,
serową.Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika.Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić)Można posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)