ßßß
Dziś od rana pachniało w naszej kuchni ciastem i świeżą kawą. Wstałam trochę wcześniej, żeby upiec na śniadanie muffiny. Mąż miał wczoraj długi dzień w pracy i zasłużył na coś miłego, a nic go tak nie cieszy, jak coś słodkiego do porannej kawy :)Truskawki i marcepan to dwie rzeczy, które odkryła niedawno nasza Zuzia (do tej pory marcepanu nie próbowała, a truskawek nie lubiła), więc planowałam ich wykorzystanie w jakimś wypieku już od pewnego czasu. Tu, w miękkich, wilgotnych muffinach smakują wprost wybornie. Dodają im nie tylko aromatu, ale też słodyczy, dzięki czemu mogłam śmiało ograniczyć ilość cukru w cieście, co nieco uspokoiło moje sumienie ;PPolecam :)* przepis własnySkładniki na 12 muffinek:280g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli100g drobnego cukru do wypieków85g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego250ml jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego)2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegookoło 200g świeżych truskawek20g marcepanuNa kruszonkę:35g zimnego, niesolonego masła50g mąki pszennej25g drobnego cukru do wypiekówWykonanie:Przygotuj kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki w palcach, aż powstaną grudki.Truskawki pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do miseczki. Marcepan pokrusz i dodaj do truskawek. Przemieszaj i posyp łyżką cukru. Odstaw na bok.Pozostały cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.Jajka roztrzep i połącz z roztopionym masłem, jogurtem oraz ekstraktem z wanilii.Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj krótko widelcem. Dodaj pokrojone truskawki i marcepan. Jeszcze raz zamieszaj. Masa będzie gęsta, ale tak ma być.Formę do muffinów wyłóż papilotkami (można też wysmarować ją masłem i oprószyć mąką, ale owoce i marcepan mogą się przylepiać). Napełnij papilotki ciastem mniej więcej do pełna, posyp kruszonką i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C.Piecz około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.Smacznego :)