Sernik z marcepanem, kardamonem i lukrem cytrynowym

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Kremowy sernik to duma świątecznego stołu oraz cudowny deser w karnawale. Postanowiłam przygotować go z ciasta z marcepanem i powidłami a do masy serowej użyć mieszanki przyprawwanilii z kardamonem i skórką pomarańczową. To połączenie jest esencją świąt i zimy, migdały, masło i twaróg który osobiście mieliłam, tworzą spójną całość, którą wieńczy cytrynowy lukier. Dla wielbicieli tradycji, słodko niebanalnie i pysznie.
Składniki:
blacha 25 x 40cm
ciasto:
500 g (3 szklanki ) mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g marcepanu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią ( lub aromat waniliowy)
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
1,5 kg półtłustego twarogu*
1 szklanka jogurtu naturalnego*
7 jajek
1 szklanka cukru
100 g masła
2 op. budyniu waniliowego **
ziarenka z laski wanilii – lub buteleczka olejku waniliowego
2 szczypty mielonego kardamonu
dodatkowo:
słoik konfitury z róży lub porzeczki
a teraz omówię gwiazdki:
* – ser i jogurt nie mogą być kwaśne. Twaróg nie może być sypki, musi być zwarty i klejący. Można też użyć gotowego twarogu w wiaderkach
** w każdym ze swoich przepisów używam budyniów Belbake z Lidla, przetestowałam już większość dostępnych w sklepach i żaden nie dorównał mu smakiem, konsystencją i zapachem.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrami , solą i proszkiem. Dodajemy masło i marcepan, rozgniatamy na kruszonkę. Wbijamy jajka i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części , jedna powinna być odrobinę większa i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.
Większą częścią ciasta wykładamy wysmarowaną formę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy.
Ser mielimy z jogurtem.
5 żółtek ubijamy z cukrem.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy masę żółtkową, miksujemy, dodajemy budyń oraz przyprawy.
Masę łączymy z serem i pozostałymi jajkami, krótko mieszając.
Ubić 5 białek ze szczyptą soli, delikatnie i krótko wmieszać do masy.
Spód z ciasta smarujemy powidłami, wylewamy masę serową i ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy w 160 stopniach 60 minut. 20 minut powinien spędzić w wyłączonym piecu, później można go wyciągnąć i wystudzić.
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Sernik z wiśniami z sosem truskawkowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/09/sernik-z-marcepanem-kardamonem-i-lukrem-cytrynowym