Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Nie ma to jak domowa, babcina kuchnia. Wiem , że nastała
moda na zdrowe i lekkie żywienie, ale czy kiedyś w naszych daniach nie królowała prostota i lokalność produktów , które często pochodziły z własnego ogródka lub przydomowej ubojni mięsa? Takie właśnie są gołąbki, proste, pożywne i smaczne, pachnące
pomidorowym sosem z dużą dawką miłości i domowego ciepła. Pamiętam jak robił je mój dziadek ( te były najlepsze na świecie ) były gotowane w
sosie pomidorowym oraz moja babcia i mama. Teraz robię je ja, wy też możecie bo to mit, że gołąbki wymagają wprawy i doświadczenia.
Składniki:duży gar:4,5 kg duża
kapusta (zwróćcie uwagę na to aby miała duże liście)400 g suchego
ryżu1000 g zmielonego
mięsa wołowo wieprzowego1/2 pęczka
natki lub
koperkusól,
pieprz2-3
liście laurowe( najlepiej pół na pół – w wersji light mielony
kurczak i
brązowy ryż)sos:3 szklanki
wywaru z gołąbków190 g (słoik)
koncentratu pomidorowego3-4 dojrzałe
pomidory ( lub puszka krojonych)1/2 szklanki
śmietany1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej2 łyżki
cukrusól,
pieprzPrzygotowanie:
Kapustę myjemy , wykrawamy głąb i wkładamy do wrzątku tak aby była zanurzona, jeśli wypływa, musimy ją obracać.Gotując
wodę, sparzamy ją aż wierzchnie liście zaczną być szkilste, wtedy je ściągamy i kontynuujemy proces. Liście powinny być podatne na formowanie.W tym czasie gotujemy
ryż w osolonej wodzie. Wg przepisu na opakowaniu ( ten w woreczkach rozpakujcie i gotujcie w wodzie aby nie miał smaku folii).
Mięso mieszamy z gorącym
ryżem , doprawiamy i dodajemy siekany
koperek.Dokładnie mieszamy, aż
mięso się lekko zetnie.Od liści odcinamy zgrubienia ( wzdłuż włókien ) , kilka cm od początku liścia nakładamy farsz, tak aby swobodnie zawinąć go z dwóch stron, na końcu zawijamy koniec, pod warstwę z farszem i rolujemy gołąbka.Zawijasy ciasno układamy w garnku.Zalewamy
wodą tak aby przykrywała gołąbki, dodajemy
liście laurowe, dociążamy talerzem odwróconym do góry dnem lub czymś równie poręcznym i gotujemy na wolnym ogniu 1,5 – 2 godzin.
Najlepsze są z sosem:
Wywar z gołąbków gotujemy z koncentratem i
pomidorami ( obranymi i posiekanymi lub z puszki). Miksujemy lub przecieramy przez sito.
Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki
wody, dodajemy
śmietanę tak aby uzyskać zawiesinę.Mieszanką zagęszczamy sos.Doprawiamy
cukrem,
solą i
pieprzem.Powiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z
mięsemŚwiąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuEkspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Koperkowa Surówka z
młodej kapusty – WeselnaKlopsiki / pulpety w sosie
marchewkowym – najlepszy przepis