ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kapusty, z ryżem i mięsem mielonym

Gołąbki z kapusty, z ryżem i mięsem mielonym

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Nie ma to jak domowa, babcina kuchnia. Wiem , że nastała moda na zdrowe i lekkie żywienie, ale czy kiedyś w naszych daniach nie królowała prostota i lokalność produktów , które często pochodziły z własnego ogródka lub przydomowej ubojni mięsa? Takie właśnie są gołąbki, proste, pożywne i smaczne, pachnące pomidorowym sosem z dużą dawką miłości i domowego ciepła. Pamiętam jak robił je mój dziadek ( te były najlepsze na świecie ) były gotowane w sosie pomidorowym oraz moja babcia i mama. Teraz robię je ja, wy też możecie bo to mit, że gołąbki wymagają wprawy i doświadczenia.
Składniki:
duży gar:
4,5 kg duża kapusta (zwróćcie uwagę na to aby miała duże liście)
400 g suchego ryżu
1000 g zmielonego mięsa wołowo wieprzowego
1/2 pęczka natki lub koperku
sól, pieprz
2-3 liście laurowe
( najlepiej pół na pół – w wersji light mielony kurczak i brązowy ryż)
sos:
3 szklanki wywaru z gołąbków
190 g (słoik) koncentratu pomidorowego
3-4 dojrzałe pomidory ( lub puszka krojonych)
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę myjemy , wykrawamy głąb i wkładamy do wrzątku tak aby była zanurzona, jeśli wypływa, musimy ją obracać.
Gotując wodę, sparzamy ją aż wierzchnie liście zaczną być szkilste, wtedy je ściągamy i kontynuujemy proces. Liście powinny być podatne na formowanie.
W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Wg przepisu na opakowaniu ( ten w woreczkach rozpakujcie i gotujcie w wodzie aby nie miał smaku folii).
Mięso mieszamy z gorącym ryżem , doprawiamy i dodajemy siekany koperek.
Dokładnie mieszamy, aż mięso się lekko zetnie.
Od liści odcinamy zgrubienia ( wzdłuż włókien ) , kilka cm od początku liścia nakładamy farsz, tak aby swobodnie zawinąć go z dwóch stron, na końcu zawijamy koniec, pod warstwę z farszem i rolujemy gołąbka.
Zawijasy ciasno układamy w garnku.
Zalewamy wodą tak aby przykrywała gołąbki, dodajemy liście laurowe, dociążamy talerzem odwróconym do góry dnem lub czymś równie poręcznym i gotujemy na wolnym ogniu 1,5 – 2 godzin.
Najlepsze są z sosem:
Wywar z gołąbków gotujemy z koncentratem i pomidorami ( obranymi i posiekanymi lub z puszki). Miksujemy lub przecieramy przez sito.
Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy śmietanę tak aby uzyskać zawiesinę.
Mieszanką zagęszczamy sos.
Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Powiązane notki:
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Koperkowa Surówka z młodej kapusty – Weselna
Klopsiki / pulpety w sosie marchewkowym – najlepszy przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/04/golabki-z-kapusty-z-ryzem-i-miesem-mielonym