Wykonanie
Pomidorówka
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 9 stycznia 2013 r. Pomidorówka to bez wątpienia ulubiona zupa Polaków. Jest tania prosta i smaczna. Robiona ze świeżych
pomidorów, z
pomidorów z puszki, przecierów, koncentratów, pasat - w każdej wersji smakuje rewelacyjnie. Podstawą mojej zupy jest esencjonalny i pyszny
wywar z warzyw i
mięsa. Jestem na takim etapie, że zupa bez
mięsa nie ma dla mnie wartości. Dopełnienie stanowi tu kwaśna
śmietana, która nadaje wyrazistość zupie,
makaron i drobno pokrojony aromatyczny
koperek. Wszystkich wielbicieli tego dania zapraszam do wypróbowania tej wersji:-)Pomidorówka Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 stycznia . Sycąca zupa pomidorowa!!! Pomidorowa to zupa, która na pewno nie zawiedzie Waszych oczekiwań, bo spełnia wszystkie warunki klasycznej potrawy. Jest sycąca rozgrzewająca i aromatyczna. Idealna na tę
porę :-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 50 min Łączny czas: 1 godz. Liczba porcji: 4-6 Rozmiar porcji: 250 g (1 talerz) Liczba kilokalorii w porcji: 35 Tłuszcz na porcję: 0,75 Składniki:
mięso z kością (mogą być
żeberka,
łopatka,
schab): 25 dag zimna
woda (użyłam źródlanej): 3 litry
marchewka : 1
pietruszka : 1
seler : kawałek
koncentrat pomidorowy : 3 łyżki drobno posiekany
koperek : 1 łyżeczka gęsta kwaśna
śmietana : 1 szklanka
cukier : 1 łyżeczka
sól morska : do smaku świeżo zmielony
pieprz : 2/3 łyżeczki Przygotowanie:
Mięso myję, wkładam do garnka, zalewam zimną
wodą i gotuję przez 30 minut.
Włoszczyznę czyszczę i dodaję do
wywaru razem z
koperkiem solą i szczyptą
pieprzu. Kiedy
mięso i jarzyny będą miękkie przecedzam
wywar i mieszam z
koncentratem pomidorowym. Zupę gotuję jeszcze 5 minut. Doprawiam
śmietaną i dodaję łyżeczkę
cukru, aby wysubtelnić i nadać ostateczny smak potrawie :-)