ßßß
Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiadek. I to taki w sumie do wykorzystania na dwa dni. Młodą kapustę z makaronem - w jeden dzień możecie podać kapustę z makaronem a w drugi samą kapustę z ziemniakami lub z chlebem. Na pomysł takiego obiadu wpadłam właśnie wtedy, kiedy zrobiłam gar kapusty i wydawało mi się, że będzie na dwa dni a tu na drugi dzień nie zostało jej wcale tak dużo. No to ją połączyłam z makaronem i to był świetny pomysł, danie smakuje wspaniale i jest bardzo syte. Taki makaron z kapustą możecie także sobie zabrać jako posiłek do pracy, na zimno też jest pysznie.Zapraszam i życzę smacznego.Składniki:- 1 młoda kapusta- pęczek marchewek- kilka pieczarek- 2 łyżki natki pietruszki- 2 łyżki koperku- 2 liście laurowe- sól, pieprz- łyżka oleju- łyżka koncentratu pomidorowego- 300 g makaronuKapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, tak samo pieczarki.Do dużego garnka lub głębokiej patelni wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone marchewki i pieczarki, chwilkę podsmażamy.Dodajemy kapustę, liście laurowe, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zalewamy wodą - tak szklanka wystarczy. Dusimy przez 20 minut. Dodajemy natkę pietruszki i koperek, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy jeszcze do smaku w razie potrzeby.Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - all dente. Odcedzamy i dodajemy do kapusty, mieszamy i przekładamy na talerze.