Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta 1 sztuk
wołowina mielona 700 gramów
jajko 2 sztuk
ryż 5 łyżek stołowych
marchew 2 sztuk
cebula 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
pomidor 5 sztuk
sok pomidorowy 2 szklanek
maggi 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Główkę
kapusty włożyć do garnka z
wodą i obgotować w parze, tak aby można było zdjąć zewnętrzne liście. Z liści płasko ściąć zgrubienia.Obraną
cebulę i
marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do
mięsa, dodać przepuszczony przez praskę
czosnek (2 ząbki),
jajka, zaparzony
ryż, posiekaną
natkę. Wymieszać doprawiając
solą i
pieprzem.Farsz rozkładać na liściach
kapusty i zwijać w gołąbki.Sparzone
pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić. Połączyć z
sokiem i chwilę gotować na małym ogniu, doprawić posiekanym
czosnkiem,
maggi,
pieprzem,
solą i
cukrem.Do żaroodpornego naczynia wlać trochę sosu, poukładać gołąbki i środkowe liście
kapusty. Zalać resztą gorącego sosu, przykryć i piec 90 minut w 160 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: aaaaData: 2009-06-12niedobry przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: