Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory duże, twarde 6 sztuk
papryka zielona, wysoka 6 sztuk
cebula 2 sztuk
natka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
sok pomidorowy 250 litrów
olej 375 mililitrów
ryż 250 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Paprykę i
pomidory opłukać i osuszyć, odciąć górę każdego
pomidora i każdej
papryki. Z
pomidorów usunąć miąższ i przetrzeć go przez sito, a z
papryki usunąć pestki.Na patelni rozgrzać 250 ml
oleju, wrzucić posiekaną
cebulę i zanim całkiem zmięknie dodać
ryż, i smażyć, aż stanie się szklisty. Dodać miąższ z
pomidorów,
natkę i pół szklanki
wody, doprawić
solą oraz
pieprzem. Podgrzewać,aż
woda zostanie wchłonięta przez
ryż i zmniejszyć ogień.Do każdego
pomidora i do każdej
papryki wsypać po szczypcie
cukru, napełnić do połowy farszem
ryżowym, dodać po łyżce
wody i posypać resztą
cukru. Nakryć odciętymi częściami
pomidorów i
papryk.Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać
sok pomidorowy i pozostałe pół szklanki
oleju, oprószyć
solą i
pieprzem. Piec 1h. Podawać gorące z sosem lub po schłodzeniu na zimno.100Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Kuchnia GreckaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: TonnyData: 2010-11-29Na słodko nie smakuje najlepiejDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: