ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegopomidory duże, twarde 6 sztukpapryka zielona, wysoka 6 sztukcebula 2 sztuknatka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowychsok pomidorowy 250 litrówolej 375 mililitrówryż 250 gramówcukier 3 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Paprykę i pomidory opłukać i osuszyć, odciąć górę każdego pomidora i każdej papryki. Z pomidorów usunąć miąższ i przetrzeć go przez sito, a z papryki usunąć pestki.Na patelni rozgrzać 250 ml oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zanim całkiem zmięknie dodać ryż, i smażyć, aż stanie się szklisty. Dodać miąższ z pomidorów, natkę i pół szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać,aż woda zostanie wchłonięta przez ryż i zmniejszyć ogień.Do każdego pomidora i do każdej papryki wsypać po szczypcie cukru, napełnić do połowy farszem ryżowym, dodać po łyżce wody i posypać resztą cukru. Nakryć odciętymi częściami pomidorów i papryk.Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać sok pomidorowy i pozostałe pół szklanki oleju, oprószyć solą i pieprzem. Piec 1h. Podawać gorące z sosem lub po schłodzeniu na zimno.100Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Kuchnia GreckaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: TonnyData: 2010-11-29Na słodko nie smakuje najlepiejDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: