ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pomidory i papryki

Faszerowane pomidory i papryki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory duże, twarde 6 sztuk
papryka zielona, wysoka 6 sztuk
cebula 2 sztuk
natka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
sok pomidorowy 250 litrów
olej 375 mililitrów
ryż 250 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Paprykę i pomidory opłukać i osuszyć, odciąć górę każdego pomidora i każdej papryki. Z pomidorów usunąć miąższ i przetrzeć go przez sito, a z papryki usunąć pestki.
Na patelni rozgrzać 250 ml oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zanim całkiem zmięknie dodać ryż, i smażyć, aż stanie się szklisty. Dodać miąższ z pomidorów, natkę i pół szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać,aż woda zostanie wchłonięta przez ryż i zmniejszyć ogień.
Do każdego pomidora i do każdej papryki wsypać po szczypcie cukru, napełnić do połowy farszem ryżowym, dodać po łyżce wody i posypać resztą cukru. Nakryć odciętymi częściami pomidorów i papryk.
Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać sok pomidorowy i pozostałe pół szklanki oleju, oprószyć solą i pieprzem. Piec 1h. Podawać gorące z sosem lub po schłodzeniu na zimno.100
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kotlety weg.
Kuchnia Grecka
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: Tonny
Data: 2010-11-29
Na słodko nie smakuje najlepiej
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4863/Faszerowane-pomidory-i-papryki