Wykonanie
Oboje bardzo lubimy leczo. Często robimy je też w formie
przetworów.Właśnie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni Goście.W Al-Khobar,
przetworów robić nie będziemy, ale mam nadzieję, że Wam przyda się ten przepis :)Składniki (na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)3 kg różnokolorowej mięsistej
papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg
zółtej i
zielonej papryki)3 kg
pomidorów1,5 kg
cebuli1 - 2 łyżeczki
papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa
cukru dla podbicia smaku
olej do smażenia
sól i
pieprz do smakuewentualnie 1 - 2
papryczki chiliPrzygotowanie
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterkiW dużym garnku na niewielkiej ilości
oleju zeszklić
cebulę. Dodać
pomidory (ewentualnie także
cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać
paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż
papryka będzie na pół twarda.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i mieloną
papryką.Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną
kiełbaskę lub
boczek i obiad gotowy :)