ßßß Cookit - przepis na Kulinaria - potrawy z różnych stron świata: Leczo do słoików - z serii "Przepisy Wielbłąda"

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata: Leczo do słoików - z serii "Przepisy Wielbłąda"

nazwa

Wykonanie

Oboje bardzo lubimy leczo. Często robimy je też w formie przetworów.
Właśnie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni Goście.
W Al-Khobar, przetworów robić nie będziemy, ale mam nadzieję, że Wam przyda się ten przepis :)
Składniki (na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)
3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg zółtej i zielonej papryki)
3 kg pomidorów
1,5 kg cebuli
1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji)
opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
ewentualnie 1 - 2 papryczki chili
Przygotowanie
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/leczo-do-soikow-z-serii-przepisy.html