Wykonanie
Dlaczego SOS? Ainsly tłumaczy to tak: S jak succulent (soczysty) O jak orgasmic (chyba nie trzeba tłumaczyć?) i S jak saucy (zalotny, pikanty - chyba obydwa). "A to wszystko w 15 minut, oh wy szczęściarze". I nic od siebie już dodawać nie
będę.Albo dodam tylko, że kupiłam nową książkę Ainsley'a "Low Fat Meals in minutes", czyli katowania Ainsley'em ciąg dalszy nastąpi.

Składniki:500 g
pomidorów (w oryginale creamed, ja dałam w kawałkach z puszki)1-2 łyżki ostrej pasty
curry500 g ugotowanych udek lub piersi, pociętych na kawałki150 ml kremówki1/2 łyżeczki
cukru drobnego
sól,
pieprz na
ryż:1 łyżka
oleju1
cebula, posiekana25 g
płatków migdałów500 g ugotowanego
ryżu1 łyżeczka
kurkumy25 g
rodzyneksól,
pieprznatka pietruszki lub
kolendry do posypaniaWykonanie:
Pomidory włożyć do garnka, dodać pastę
curry i lekko podgrzać. W
między czasie podgrzać
olej na patelni, podsmażyć
cebulę przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać
migdały i gotować przez kolejne 2 minuty, aż wszystko lekko zbrązowieje. Wmieszać
ryż,
kurkumę,
rodzynki i podgrzewać przez 3-4 minuty, dodając odrobinę
wody, jeśli
ryż jest zbyt suchy.Dodać
kurczaka i kremówkę do
pomidorów, zagotować i dusić przez 2 minuty, aż się wszystko podgrzeje. Dodać
cukier i doprawić do smaku.Doprawić
ryż, rozłożyć na talerze. Na
ryż wyłożyć
kurczaka w
sosie pomidorowym, posypać
natką i podawać./wydrukuj przepis/