ßßß
Składniki:500 g pomidorów (w oryginale creamed, ja dałam w kawałkach z puszki)1-2 łyżki ostrej pasty curry500 g ugotowanych udek lub piersi, pociętych na kawałki150 ml kremówki1/2 łyżeczki cukru drobnegosól, pieprz na ryż:1 łyżka oleju1 cebula, posiekana25 g płatków migdałów500 g ugotowanego ryżu1 łyżeczka kurkumy25 g rodzyneksól, pieprznatka pietruszki lub kolendry do posypaniaWykonanie:Pomidory włożyć do garnka, dodać pastę curry i lekko podgrzać. W między czasie podgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać migdały i gotować przez kolejne 2 minuty, aż wszystko lekko zbrązowieje. Wmieszać ryż, kurkumę, rodzynki i podgrzewać przez 3-4 minuty, dodając odrobinę wody, jeśli ryż jest zbyt suchy.Dodać kurczaka i kremówkę do pomidorów, zagotować i dusić przez 2 minuty, aż się wszystko podgrzeje. Dodać cukier i doprawić do smaku.Doprawić ryż, rozłożyć na talerze. Na ryż wyłożyć kurczaka w sosie pomidorowym, posypać natką i podawać./wydrukuj przepis/