ßßß
 
            
         Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym(4-6 porcji)Składniki:3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego1 średnia cebula, pokrojona w kostkę800 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami1 szklanka krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże i dojrzałe pomidory1/4 szklanki posiekanej natki pietruszkisól, pieprz i cukier do smakuopcjonalnie uprażone płatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:W średnim garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie włóż fasolkę, smaż mieszając przez około 5 minut, po czym wlej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do małego i gotuj fasolkę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.W czasie duszenia fasolki, sparz pomidory, obierze je ze skórki i pokrój w kostkę. Posól, wymieszaj i dodaj do duszącej się fasolki.Przykryj garnek i gotuj całość przez około 20 minut lub do miękkości. Dodaj pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.Smacznego!
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym(4-6 porcji)Składniki:3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego1 średnia cebula, pokrojona w kostkę800 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami1 szklanka krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże i dojrzałe pomidory1/4 szklanki posiekanej natki pietruszkisól, pieprz i cukier do smakuopcjonalnie uprażone płatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:W średnim garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie włóż fasolkę, smaż mieszając przez około 5 minut, po czym wlej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do małego i gotuj fasolkę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.W czasie duszenia fasolki, sparz pomidory, obierze je ze skórki i pokrój w kostkę. Posól, wymieszaj i dodaj do duszącej się fasolki.Przykryj garnek i gotuj całość przez około 20 minut lub do miękkości. Dodaj pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.Smacznego! English version(4-6 servings)Ingredients:3 tbsp vegetable oil1 medium onion, diced800 g green beans, ends trimmed1 cup canned crushed tomatoes or 2 ripe tomatoes1/4 cup parsley, mincedsalt, pepper and sugar to tastetoasted almond flakes to servePreparation:Heat vegetable oil in a medium pot over medium high heat. Add onion and sauté just until translucent. Add green beans and sauté for about 5 minutes, stirring frequently. Add 1/4 cup water and cover. Reduce heat to low and let simmer for about 10 minutes, stirring occasionally.While beans are simmering, remove skin from tomatoes and chop roughly. Put in small bowl, add salt, stir and let sit for a bit then add to beans.Cover and cook over medium heat for about 20 minutes or until desired doneness. Add parsley and season with salt, pepper and sugar to taste.Enjoy!
English version(4-6 servings)Ingredients:3 tbsp vegetable oil1 medium onion, diced800 g green beans, ends trimmed1 cup canned crushed tomatoes or 2 ripe tomatoes1/4 cup parsley, mincedsalt, pepper and sugar to tastetoasted almond flakes to servePreparation:Heat vegetable oil in a medium pot over medium high heat. Add onion and sauté just until translucent. Add green beans and sauté for about 5 minutes, stirring frequently. Add 1/4 cup water and cover. Reduce heat to low and let simmer for about 10 minutes, stirring occasionally.While beans are simmering, remove skin from tomatoes and chop roughly. Put in small bowl, add salt, stir and let sit for a bit then add to beans.Cover and cook over medium heat for about 20 minutes or until desired doneness. Add parsley and season with salt, pepper and sugar to taste.Enjoy! Share the post "Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce"
Share the post "Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce"



