Wykonanie
Dziś kolejna zdrowa propozycja obiadu. Aromatyczny
kurczak curry na słodko w towarzystwie
marchewki i
rodzynek. Idealnie komponuje się z
brązowym ryżem i pełną witamin
natką pietruszki Zobaczcie, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne, wręcz przeciwnie może być pyszne i kolorowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (porcja dla 2 osób):2
cebule5 - 6
marchewek2 łyżki
koncentratu pomidorowego1
pierś z kurczakaok 1/2 szklanki
rodzynekolej do smażenia1 łyżeczka
currypapryka ostra,
sól,
pieprz100 g ulubionego
ryżu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiCebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na
oleju, wrzucamy do niej starte
marchewki i dusimy przez ok 5 minut (jeśli
marchewka przywiera do patelni proponuję podlać odrobiną
wody) . W międzyczasie nastawiamy
ryż. Następnie do warzyw dodajemy posiekaną
pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach wrzucamy
rodzynki,
koncentrat pomidorowy (ja w sezonie letnim zamiast niego dodaję 2-3 obrane ze skórki i posiekane
pomidory) wsypujemy
curry i ewentualnie doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką wg. uznania. Dusimy całość pod przykryciem aż
marchewka zmięknie. Na talerze wykładamy
ryż, nasze
curry i posypujemy całość posiekaną
natką pietruszki.