ßßß
Potrzebujemy :0,5 kg ciecierzycy suszonej3 duże marchewki4 średnie cebule2 kostki rosołowe warzywne2 średnie mięsiste pomidorypęczek natki pietruszki -szczypiorek do dekoracjisóll, pieprz ,szczypta cukru do smaku i 2 ząbki czosnku, 3 jajka , 1 korzeń pietruszki
Ciecierzycę namoczyć na 30 minut w letniej wodzie ( łatwiej będzie ugotować ) . Cebulkę posiekać i podsmażyć na złoto . Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę , włożyć do garnka razem z wymoczoną ciecierzycą i pokrojonym czosnkiem -zalać bulionem warzywnym rozrobionym w wodzie ,tak aby zakryć wszystkie warzywa . Dusić pod przykryciem , aż ciecierzyca zmięknie ,kontrolując co jakiś czas czy wywar nie odparował, gdyż ciecierzyca dość mocno spija wodę podczas gotowania . Po ugotowaniu wystudzić , zmiksować razem z podsmażoną wcześniej cebulką, dodając po trochu w trakcie miksowania, wywaru pozostałego po gotowaniu, aż do uzyskania gładkiej gęstej masy .Doprawić solą i pieprzem oraz dodać jajka. Podzielić na dwie części -do jednej dodać posiekaną natkę pietruszki ,a do drugiej posiekane pomidory . Zamieszać, żeby połączyły się z resztą składników i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek do pieczenia ( dobre są te jednorazowe lub zwykłe żaroodporne ) Piec w temperaturze 160 C około 30 minut -tak żeby wierzch uzyskał złocisty kolor . Z foremki wyjmujemy jak lekko przestygnie, inaczej się pokruszy , dekorujemy śmietaną i szczypiorkiem , resztką pomidora . Najsmaczniejszy pasztecik jest na drugi dzień odsmażony na masełku…