ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia żydowskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)Gołąbki Holiszkes - składniki:1 duża główka białej kapustyNadzienie:70 dag mielonej wołowiny2 jajka4-5 łyżek ryżu lub 1/2 szklanki macy1 cebula starta na drobnej tarce2 starte marchewki2 zmiażdżone ząbki czosnkugarść posiekanej natkiSos:80 dag pomidorów2 szklanki soku pomidorowego1 posiekany ząbek czosnku1 łyżka cukrusólpieprzGołąbki Holiszkes - sposób przygotowania: Główkę kapusty włóż do garnka z małą ilością wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki (bez przypraw), gotuj przez chwilę, dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj w misce wszystkie składniki farszu. Ulep kulki, układaj je na liściach kapusty i zwijaj. Do żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu, poukładaj gołąbki. Zalej resztą gorącego sosu, przykryj i piecz 90 minut w temp. 150°C.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu