ßßß Cookit - przepis na Gołąbki Holiszkes

Gołąbki Holiszkes

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia żydowska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
Gołąbki Holiszkes - składniki:
1 duża główka białej kapusty
Nadzienie:
70 dag mielonej wołowiny
2 jajka
4-5 łyżek ryżu lub 1/2 szklanki macy
1 cebula starta na drobnej tarce
2 starte marchewki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
garść posiekanej natki
Sos:
80 dag pomidorów
2 szklanki soku pomidorowego
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Gołąbki Holiszkes - sposób przygotowania: Główkę kapusty włóż do garnka z małą ilością wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki (bez przypraw), gotuj przez chwilę, dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj w misce wszystkie składniki farszu. Ulep kulki, układaj je na liściach kapusty i zwijaj. Do żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu, poukładaj gołąbki. Zalej resztą gorącego sosu, przykryj i piecz 90 minut w temp. 150°C.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/44359071/golabki holiszkes/p