Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia żydowskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)Gołąbki Holiszkes - składniki:1 duża główka
białej kapustyNadzienie:70 dag mielonej
wołowiny2
jajka4-5 łyżek
ryżu lub 1/2 szklanki macy1
cebula starta na drobnej tarce2 starte
marchewki2 zmiażdżone ząbki
czosnkugarść posiekanej
natkiSos:80 dag
pomidorów2 szklanki
soku pomidorowego1 posiekany ząbek
czosnku1 łyżka
cukrusólpieprzGołąbki Holiszkes - sposób przygotowania: Główkę
kapusty włóż do garnka z małą ilością
wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki (bez przypraw), gotuj przez chwilę, dodaj
sól,
pieprz i
cukier. Wymieszaj w misce wszystkie składniki farszu. Ulep kulki, układaj je na liściach
kapusty i zwijaj. Do żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu, poukładaj gołąbki. Zalej resztą gorącego sosu, przykryj i piecz 90 minut w temp. 150°C.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu