ßßß
Szybka i co najważniejsze zdrowa zupa pomidorowa, z wykorzystaniem świeżych pomidorów.Fajna propozycja na poniedziałkowy obiad ( z pozostałym z niedzieli rosołem ).Teraz, w sezonie, kilogram pomidorów to w zasadzie ten sam koszt co słoik koncentratu, a smak takiej zupki, o niebo lepszy :)Składniki:1 , 5 litra rosołu1kg pomidorów1 większa cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz, maggi do smakuPrzygotowanie:Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę, lub w ćwiartki.Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażamy na odrobinie oliwy.Kiedy będzie już zeszklona, wrzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.Zawartość patelni, smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pomidory się rozpadną.Wrzucamy smażone pomidory do garnka, miksujemy blenderem na gładko, wlewamy do nich gorący rosół i całość gotujemy przez około 10 minut.Gotową zupę możemy zabielić śmietaną, dodać zieloną pietruszkę, czy bazylię :)Podajemy z ryżem, makaronem, lub innymi ulubionymi dodatkami :)Choć i sama smakuje super :)

Kategorie: