Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Nie ma to jak domowe ciasta. Jeśli lubicie te wilgotne , lekkie i z
owocami to ten jabłecznik jest właśnie dla Was. Oczywiście ciasto jest
ciastem podstawowym, możecie je przygotować z każdymi innymi sezonowymi
owocami. Ja następnym razem zrobię je ze
śliwkami , mam jeszcze kilka słoików, co więcej
wiśnie z kompotu lub
mrożone truskawki warte są nie mniejszej uwagi. Chyba nie ma ciasta które tak jak
jabłkowe idealnie wpasuje się na każdą okazję, u nas na Wielkanocnym
stole również zagości.
Składniki:ciasto:2 1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
maślanki jabłkowej ( lub naturalnej)3/4 szklanki
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jaja2 szklanki prażonych
jabłek1/2 łyżeczki mielonych
goździków,
imbiru1 łyżeczka
cynamonukruszonka:50 g
masła50 g
cukru50 g
mąki50 g
płatków owsianychszczypta
cynamonuCiasto piekłam w dużej formie, stąd jego kształt, wolę niższe ciasta, rozmiar formy to około 25 x 35 cm.Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Wsypać
cukier , miksować do jego rozpuszczenia.Dodawać kolejno
żółtka, gdy się połączą dodać
olej, miksując wlać też
maślankę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i w dwóch
trzech turach przesiać ją do
jajek, miksować kilka minut aż składniki się dobrze połączą.Wylać do blachy z papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej
mąką.
Jabłka wymieszać z
przyprawami wyłożyć na ciasto.Z podanych składników zagnieść kruszonkę wysypać na
jabłka.Piec w 180 stopniach minimum 55 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suche. Studzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!
a tutaj przed pieczeniem
Jeśli chcecie użyjcie innej
maślanki!Naturalna -użyjcie pełnej szklanki
cukrustraciatella
jogurt naturalny lub
owocowy, jeśli użyjemy
brzoskwiń i
jogurtu o tym smaku,Powiązane notki:Ciasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonkąJabłecznik z
migdałami z ZakopanegoJabłecznik na kruchym
waniliowym cieścieŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianąProste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepis