ßßß
Składniki:ciasto:2 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki oleju3/4 szklanki maślanki jabłkowej ( lub naturalnej)3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia3 jaja2 szklanki prażonych jabłek1/2 łyżeczki mielonych goździków, imbiru1 łyżeczka cynamonukruszonka:50 g masła50 g cukru50 g mąki50 g płatków owsianychszczypta cynamonuCiasto piekłam w dużej formie, stąd jego kształt, wolę niższe ciasta, rozmiar formy to około 25 x 35 cm.Przygotowanie:Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier , miksować do jego rozpuszczenia.Dodawać kolejno żółtka, gdy się połączą dodać olej, miksując wlać też maślankę.Mąkę wymieszać z proszkiem i w dwóch trzech turach przesiać ją do jajek, miksować kilka minut aż składniki się dobrze połączą.Wylać do blachy z papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką.Jabłka wymieszać z przyprawami wyłożyć na ciasto.Z podanych składników zagnieść kruszonkę wysypać na jabłka.Piec w 180 stopniach minimum 55 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suche. Studzić w uchylonym piekarniku.Smacznego!
a tutaj przed pieczeniem
Jeśli chcecie użyjcie innej maślanki!Naturalna -użyjcie pełnej szklanki cukrustraciatellajogurt naturalny lubowocowy, jeśli użyjemy brzoskwiń i jogurtu o tym smaku,Powiązane notki:Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonkąJabłecznik z migdałami z ZakopanegoJabłecznik na kruchym waniliowym cieścieŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąProste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis