Wykonanie
Chyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :)Wilgotne, z dodatkiem ulubionych
owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne
ciasto drożdżowe,a smakuje równie pysznie.Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi
owocami, a jeśli akurat sezonowe
owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się"
owocami z puszki.Ostatnio upiekłam z
brzoskwiniami i wyszło ... pyszne :-)
Składniki:2.5 szkl.
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka0.5 szkl.
cukru0.5 szkl.
oleju300g
jogurtu naturalnego,
kefiru lub
maślankidowolne
owoceKruszonka:100 g
mąki50 g
masła50 g
cukru1
żółtkoszczypta
cynamonu dla smakuWszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dodać
proszek do pieczenia,
jajka,
cukier,
olej i
jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone
owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut.