Wykonanie
Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi
owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na
galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie.*foremka 25*34 cmSkładniki:5 szklanek
mąki1,5 szklanki
cukru6
jajek2 szklanki
kefiruszklanka
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczeniapuszka
brzoskwińszklanka
jagód na kruszonkę:100 g
mąki50 g
masła50 g
cukrużółtko1/2 łyżeczki
cynamonuMąkę przesiać do miski. Dodać
proszek do pieczenia,
cukier,
kefir,
olej i
jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia.
Brzoskwinie pokroić i razem z
jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny w 180*C.