ßßß
SKŁADNIKI:220 g jogurtu typu greckiego1 duże jajko1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 lub 3 łyżki cukru (wg upodobań)1 łyżka oleju lub stopionego masła1/2 szklanki oczyszczonych jagóddodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej klarowane masło)PRZYGOTOWANIE:W misce za pomocą trzepaczki łączymy jogurt, jajko, cukier oraz olej. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką stołową nakładamy po 4 placuszki. Ciasto może się lekko ciągnąć, dlatego łyżką je lekko spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z jogurtem lub cukrem pudrem. Smacznego!