ßßß
Jeśli macie mało czasu a zależy Wam na dobrym i prostym cieście polecam to. Wilgotne ciasto z brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wspaniale smakuje z filiżanką herbaty, a roboty z nim tyle co nic. Nawet nie trzeba miksować. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać i gotowe. Oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami, ja tym razem zrobiłam z brzoskwiniami a kiedyś popełniłam je z rabarbarem, serem i truskawkami (tutaj). Ciasto fajnie się zapieka i baardzo wyrasta. Trzeba tylko pilnować, żeby wierzch za szybko się nie przypiekł, bo w środku może pozostać surowe. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem co jakiś czas, a jeśli wierzch będzie się zapiekał za szybko, wystarczy przykryć go sreberkiem.Składniki (blaszka 24*24 cm)2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka kefiru (lub maślanki)1/2 szklanki oleju3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką (lub zmiksować). Wylać ciasto na blaszkę.brzoskwinie z puszki2 łyżki masła lub margaryny2 łyżki cukru1 żółtkomąkacynamonBrzoskwinie pokroić w kostkę, ułożyć na cieście. Zimne masło, żółtko, cukier i mąkę razem zagniatać palcami, dosypując tyle mąki, ile będzie potrzeba aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję. Kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec w 180*C do suchego patyczka.