Wykonanie
Jeśli macie mało czasu a zależy Wam na dobrym i prostym cieście polecam to. Wilgotne ciasto z
brzoskwiniami i
cynamonową kruszonką wspaniale smakuje z filiżanką
herbaty, a roboty z nim tyle co nic. Nawet nie trzeba miksować. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać i gotowe. Oczywiście można je zrobić z dowolnymi
owocami, ja tym razem zrobiłam z
brzoskwiniami a kiedyś popełniłam je z
rabarbarem,
serem i
truskawkami (tutaj). Ciasto fajnie się zapieka i baardzo wyrasta. Trzeba tylko pilnować, żeby wierzch za szybko się nie przypiekł, bo w środku może pozostać surowe. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem co jakiś czas, a jeśli wierzch będzie się zapiekał za szybko, wystarczy przykryć go sreberkiem.Składniki (blaszka 24*24 cm)2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
kefiru (lub
maślanki)1/2 szklanki
oleju3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyWszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką (lub zmiksować). Wylać ciasto na blaszkę.
brzoskwinie z puszki2 łyżki
masła lub
margaryny2 łyżki
cukru1
żółtkomąkacynamonBrzoskwinie pokroić w kostkę, ułożyć na cieście. Zimne
masło,
żółtko,
cukier i
mąkę razem zagniatać palcami, dosypując tyle
mąki, ile będzie potrzeba aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję. Kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec w 180*C do suchego patyczka.