ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto na kefirze (z brzoskwiniami i kruszonką)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto na kefirze (z brzoskwiniami i kruszonką)

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie mało czasu a zależy Wam na dobrym i prostym cieście polecam to. Wilgotne ciasto z brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wspaniale smakuje z filiżanką herbaty, a roboty z nim tyle co nic. Nawet nie trzeba miksować. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać i gotowe. Oczywiście można je zrobić z dowolnymi owocami, ja tym razem zrobiłam z brzoskwiniami a kiedyś popełniłam je z rabarbarem, serem i truskawkami (tutaj). Ciasto fajnie się zapieka i baardzo wyrasta. Trzeba tylko pilnować, żeby wierzch za szybko się nie przypiekł, bo w środku może pozostać surowe. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem co jakiś czas, a jeśli wierzch będzie się zapiekał za szybko, wystarczy przykryć go sreberkiem.
Składniki (blaszka 24*24 cm)
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru (lub maślanki)
1/2 szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wszystkie składniki razem wymieszać trzepaczką (lub zmiksować). Wylać ciasto na blaszkę.
brzoskwinie z puszki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
1 żółtko
mąka
cynamon
Brzoskwinie pokroić w kostkę, ułożyć na cieście. Zimne masło, żółtko, cukier i mąkę razem zagniatać palcami, dosypując tyle mąki, ile będzie potrzeba aby kruszonka miała odpowiednią konsystencję. Kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec w 180*C do suchego patyczka.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/02/ciasto-na-kefirze-z-brzoswkiniami-i.html