ßßß
Składniki:250g masła lub margaryny1 szklanka cukru1 cukier waniliowy lub łyżka esencji waniliowej5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia2 szklanki mąkibrzoskwinieMasło z cukrem utrzyj na puszystą masę (cukier najlepiej dodawać stopniowo) przy użyciu miksera. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy, cały czas należy wszystko ucierać.W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.Na końcu do miski z masłem i żółtkami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ubite białka, wszystko powoli i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj za długo, bo ciasto nie będzie puszyste. Masę wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Brzoskwinie przekrój na pół, obierz ze skórki, wyjmij pestki i poukładaj na wierzchu ciasta.Ciasto piecz około 50 minut w 180 stopniach.Zamiast brzoskwiń można dodać inne owoce, np. jabłka, gruszki, truskawki.