Wykonanie
Klasyczne Blueberry moje ulubione...Może nie leśne
jagody, może trochę amerykańskie w tonie, ale co tam i tak pycha, na śniadanie w sam raz:)
inspiracjaSkładniki na 12 sztuk:150 g
mąki pszennej100 g żółtej
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g drobnego
cukru do wypieków125 ml
oleju ( u mnie 6 łyżek roztopionego
masła)125 ml
maślanki lub
kefiru lub
jogurtu naturalnego (u mnie
maślanka)1
jajko250 g
borówki amerykańskiejUmyć i osuszyć
owoce, obsypać małą ilością
mąki.W miseczce wymieszać składniki suche:
mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek,
sodę,
cukier.W drugiej wymieszać składniki płynne: roztopione
masło,
maślankę,
jajko.Połączyć zawartość obu naczyń i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać połowę
borówek i wymieszać.Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić
między 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do 3/4 wysokości papilotki). Wierzch posypać pozostałymi
borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę.Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Wystudzić na kratce.