ßßß Cookit - przepis na Grochówka wojskowa – na boczku i wędzonce

Grochówka wojskowa – na boczku i wędzonce

nazwa

Wykonanie

52 Flares Twitter 0 Facebook 52 52 52 52 Flares ×
To z pewnością nie jest przepis należący do dietetycznych. Jest to zupa pachnąca dzieciństwem. Tak smakowała na festynach, czy wyjadana z dziadkowego gara. Jest zimno , więc taki energetyczny kopniak na pewno się nam przyda. Jej zapach rozchodzi się po całym domu. Przepis jest prosty, z pewnością jej fanem będą Panowie. Mój mężczyzna upomniał się o nią , gdy poczuł jej zapach na mieście.
Składniki:
400 g łuskanego grochu w połówkach
250 g boczku
1 duża wędzona kość ze schabu, 1/3 kg pręgi wołowej
1 wiejska kiełbasa
1 duża cebula
3 marchewki
1 seler
300 g ziemniaków ( 5-6 sztuk )
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Groch zalewamy 1 l wrzątku.
Kości, pręgę i boczek zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele oraz liście laurowe i gotujemy godzinę.
Seler i marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy.
Spęczniały groch wraz z wodą wlewamy do wywaru.
Gotujemy aż się rozpadnie. ( około godziny).
Po tym czasie doprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do zupy.
Gotujemy aż zmiękną.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.
W międzyczasie rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kiełbasę z cebulą.
Dodajemy do zupy.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek .
Podajemy.
Powiązane notki:
Sos bolognese – spaghetti po bolońsku
Szybki Żurek na Wielkanoc
Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Postna zupa grzybowa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/19/grochowka-wojskowa-na-boczku-i-wedzonce