ßßß Cookit - przepis na Grochówka

Grochówka

nazwa

Wykonanie

Grochówka
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2013 r. Mimo długiego czasu gotowania gorąca grochówka przepełniona zapachem wędzonki dodaje wszystkim wigoru, a unoszący się w kuchni fantastyczny zapach pobudza zmysły i koi duszę. Może zupa ta kojarzy się z poligonem wojskowym ale moje gotowanie to podróż po stylach i smakach. A groch ma dużo cennych składników, skupia w sobie jak w soczewce witaminy A, B, C, E, mikroelementy-wapń, fosfor, magnez. Więc reasumując grochówka, to samo zdrowie jest bardzo smaczna, a co najważniejsze sycąca i nie trzeba już drugiego dania:-)Grochówka Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 stycznia . Najsmaczniejsza grochówka!!! Jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smak jest pyszny, zupa doskonale rozgrzewa i jest idealna na zimowe dni. Serdecznie polecam:-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 45 min Rozmiar porcji: 330 g (1 talerz) Liczba kilokalorii w porcji: 214 Węglowodany na porcję: 23 g Białko na porcję: 14 g Tłuszcz na porcję: 8 g Składniki: groch łuskany : 500 g zimna woda (użyłam źródlanej): 3 litry żeberka bez kości : 700 g boczek wędzony : kawałeczek ziemniaki : 4-5 cebula : 1 marchew : 1 seler : kawałek ziele angielskie : 2 ziarenka pieprz : 4 ziarenka listek laurowy : 1 sól morska : do smaku świeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczki majeranek : 1 łyżeczka Przygotowanie:
Groch dokładnie przepłukuję i moczę przez około 24 godziny. Żeberka i boczek zalewam zimną wodą dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na małym ogniu. Cebulę i seler kroję na drobno. Po około 30 minutach dodaję włoszczyznę cebulę i groch. Gotuję tak długo, aż groch będzie miękki. Równocześnie na patelni podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę dodaję do zupy. Ziemniaki bardzo cienko obieram kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Wszystko gotuję do miękkości. Na koniec doprawiam zupę majerankiem. Potrawę przyprawiam do smaku i można konsumować:-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/01/grochowka.html