Wykonanie
Grochówka
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2013 r. Mimo długiego czasu gotowania gorąca grochówka przepełniona zapachem wędzonki dodaje wszystkim wigoru, a unoszący się w kuchni fantastyczny zapach pobudza zmysły i koi duszę. Może zupa ta kojarzy się z poligonem wojskowym ale moje gotowanie to podróż po stylach i smakach. A
groch ma dużo cennych składników, skupia w sobie jak w
soczewce witaminy A, B, C, E, mikroelementy-wapń, fosfor, magnez. Więc reasumując grochówka, to samo zdrowie jest bardzo smaczna, a co najważniejsze sycąca i nie trzeba już drugiego dania:-)Grochówka Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 28 stycznia . Najsmaczniejsza grochówka!!! Jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smak jest pyszny, zupa doskonale rozgrzewa i jest idealna na zimowe dni. Serdecznie polecam:-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 45 min Rozmiar porcji: 330 g (1 talerz) Liczba kilokalorii w porcji: 214 Węglowodany na porcję: 23 g
Białko na porcję: 14 g Tłuszcz na porcję: 8 g Składniki:
groch łuskany : 500 g zimna
woda (użyłam źródlanej): 3 litry
żeberka bez kości : 700 g
boczek wędzony : kawałeczek
ziemniaki : 4-5
cebula : 1
marchew : 1
seler : kawałek
ziele angielskie : 2 ziarenka
pieprz : 4 ziarenka
listek laurowy : 1
sól morska : do smaku świeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczki
majeranek : 1 łyżeczka Przygotowanie:
Groch dokładnie przepłukuję i moczę przez około 24 godziny.
Żeberka i
boczek zalewam zimną
wodą dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól,
pieprz doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na małym ogniu.
Cebulę i
seler kroję na drobno. Po około 30 minutach dodaję
włoszczyznę cebulę i
groch. Gotuję tak długo, aż
groch będzie miękki. Równocześnie na patelni podsmażam
kiełbasę pokrojoną w kostkę dodaję do zupy.
Ziemniaki bardzo cienko obieram kroję w kostkę i dorzucam do zupy. Wszystko gotuję do miękkości. Na koniec doprawiam zupę
majerankiem. Potrawę przyprawiam do smaku i można konsumować:-)