ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół

Zupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół

nazwa

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Tradycyjna polska, wojskowa zupa grochowa, długo warzona, ziołowa, ciężka i aromatyczna.
Składniki:
400 g grochu w połówkach
300 g boczku
1 kiełbasa ok 250-300g
4 litry rosołu
5 ziemniaków
250 g włoszczyzny
10 g majeranku ( 1 op.)
łyzka suszonego czosnku
łyżka suszonej cebuli
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody.
Zalać wodą,tak aby go zakryła i odstawić na 3-4h, potem przelać z wodą do rosołu i gotować do miękkości(ok 30-40 minut).
Gdy zmięknie dodać m
pokrojoną w słupki włoszczyznę,
pokrojone w kostkę ziemniaki i smażony boczek i kiełbasę.
Gotować jeszcze ok 10-15 minut, do miękkości warzyw, wsypać majeranek i przyprawy, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem, obsypane majerankiem.
Przepis na rosół:
Rosół:
Połowę kurczaka lub nogę z indyka oraz kawałek pręgi/szpondra wołowego, zalać zimną wodą, ok. 2 litrów.
Zagotować wodę wylać. Mięso i garnek umyć, włożyć do niego mięso i ponownie zalać zimną wodą.
Gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, zebrać spienione białko i dodać włoszczyznę:
ok 1 kg mieszanych warzyw, kilka liści laurowych, polecam też lubczyk. Świetna będzie też opalona na gazie lub spalona na patelni cebula – przekrojona jedynie na pół, wraz z łupiną ( nada rosołowi kolor )
Gotować ok 2h, na wolnym ogniu, po czym doprawić solą,pieprzem i ulubionymi przyprawami, można dodać maggi ( choć nie polecam)
ja używam przyprawy rosołowej bez konserwantów – suszu warzywnego a także startych na drobnej tarce grzybów – wzmacniają smak umami.
od biedy może być rosół z kostki chociaż nie próbowałam robić zupy na takowym.
pychotka
Powiązane notki:
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/08/zupa-grochowa-z-boczkiem-na-rosole