Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Tradycyjna polska, wojskowa zupa grochowa, długo warzona,
ziołowa, ciężka i aromatyczna.
Składniki:400 g
grochu w połówkach300 g
boczku1
kiełbasa ok 250-300g4 litry rosołu5
ziemniaków250 g
włoszczyzny10 g
majeranku ( 1 op.)łyzka suszonego
czosnkułyżka suszonej
cebuli3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegosól pieprz do smakuPrzygotowanie:
Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej
wody.Zalać
wodą,tak aby go zakryła i odstawić na 3-4h,
potem przelać z
wodą do rosołu i gotować do miękkości(ok 30-40 minut).Gdy zmięknie dodać mpokrojoną w słupki
włoszczyznę,pokrojone w kostkę
ziemniaki i
smażony boczek i
kiełbasę.Gotować jeszcze ok 10-15 minut, do miękkości warzyw, wsypać
majeranek i
przyprawy, doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z
pieczywem, obsypane
majerankiem.
Przepis na rosół:Rosół:Połowę
kurczaka lub nogę z
indyka oraz kawałek pręgi/szpondra wołowego, zalać zimną
wodą, ok. 2 litrów.Zagotować
wodę wylać.
Mięso i garnek umyć, włożyć do niego
mięso i ponownie zalać zimną
wodą.Gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, zebrać spienione
białko i dodać
włoszczyznę:ok 1 kg mieszanych warzyw, kilka
liści laurowych, polecam też
lubczyk. Świetna będzie też opalona na gazie lub spalona na patelni
cebula – przekrojona jedynie na pół, wraz z łupiną ( nada rosołowi kolor )Gotować ok 2h, na wolnym ogniu, po czym doprawić
solą,
pieprzem i ulubionymi
przyprawami, można dodać
maggi ( choć nie polecam)ja używam
przyprawy rosołowej bez konserwantów –
suszu warzywnego a także startych na drobnej tarce
grzybów – wzmacniają smak umami.od biedy może być rosół z kostki chociaż nie próbowałam robić zupy na takowym.
pychotkaPowiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z
mięsem