ßßß
Składniki:400 g grochu w połówkach300 g boczku1 kiełbasa ok 250-300g4 litry rosołu5 ziemniaków250 g włoszczyzny10 g majeranku ( 1 op.)łyzka suszonego czosnkułyżka suszonej cebuli3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegosól pieprz do smakuPrzygotowanie:Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody.Zalać wodą,tak aby go zakryła i odstawić na 3-4h, potem przelać z wodą do rosołu i gotować do miękkości(ok 30-40 minut).Gdy zmięknie dodać mpokrojoną w słupki włoszczyznę,pokrojone w kostkę ziemniaki i smażony boczek i kiełbasę.Gotować jeszcze ok 10-15 minut, do miękkości warzyw, wsypać majeranek i przyprawy, doprawić solą i pieprzem.Podawać z pieczywem, obsypane majerankiem.
Przepis na rosół:Rosół:Połowę kurczaka lub nogę z indyka oraz kawałek pręgi/szpondra wołowego, zalać zimną wodą, ok. 2 litrów.Zagotować wodę wylać. Mięso i garnek umyć, włożyć do niego mięso i ponownie zalać zimną wodą.Gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, zebrać spienione białko i dodać włoszczyznę:ok 1 kg mieszanych warzyw, kilka liści laurowych, polecam też lubczyk. Świetna będzie też opalona na gazie lub spalona na patelni cebula – przekrojona jedynie na pół, wraz z łupiną ( nada rosołowi kolor )Gotować ok 2h, na wolnym ogniu, po czym doprawić solą,pieprzem i ulubionymi przyprawami, można dodać maggi ( choć nie polecam)ja używam przyprawy rosołowej bez konserwantów – suszu warzywnego a także startych na drobnej tarce grzybów – wzmacniają smak umami.od biedy może być rosół z kostki chociaż nie próbowałam robić zupy na takowym.
pychotkaPowiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z mięsem