ßßß
Chyba większość z nas ma ogromny sentyment do grochówki:-) Wojskowa sprzedawana z garkuchni na każdym festynie syciła na wiele godzin.U mnie w domu najczęściej jest podawana w okresie zimowym, żeby rozgrzewać...Celem przypomnienia kolejna jej odsłona.Tym razem przygotowałam ją na kościach wędzonych. Poczciwa, niezapomniana i jedna z najsmaczniejszych zup:-) Ktoś się skusi?
Składniki:1 pęczek włoszczyzny,kilka kości wędzonych,400 g łuskanych połówek grochu ( u mnie firmy Kupiec),1 cebula,2 ząbki czosnku,5 sztuk kiełbasy wędzonej,4-5 sztuk ziemniaków,liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól.Przygotowanie : Ugotować wywar z włoszczyzny i kości wędzonych. Po zebraniu szumowin dodać opłukane połówki grochu, listki laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać cebulę. Przyrumienione składniki wrzucić do garnka z zupą. Na sam koniec dorzucić pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem.
Wielkanoc coraz bliżej;-) Zobaczcie na Westwing Home & Living już już są dodatki świąteczne . Zapraszam serdecznie!