ßßß Cookit - przepis na Grochówka

Grochówka

nazwa

Wykonanie

Poczciwa grochówka - podawana na imprezach masowych i jedna z najchętniej serwowanych potraw w wojsku. Robiła największą furorę na każdym festynie i na dożynkach;-). Zawsze do wojskowej garkuchni stała największa kolejka. Pożywna, gorąca, pachnąca i obowiązkowo z wielką bułą…;-). Przygotowywana na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. No może finalnie niezbyt komfortowa dla osób przebywających w najbliższym otoczeniu;-)) Lubicie?
Składniki:
40 dkg połówek łuskanego grochu,
4 ziemniaki średniej wielkości,
30 dkg wędzonego boczku,
30 dkg kiełbasy śląskiej,
porcja żeberek (niekoniecznie),
1 duża cebula,
włoszczyzna,
2 ząbki czosnku,
liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól.
Przygotowanie :
Ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek. Po zebraniu szumowin dodać opłukane połówki grochu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać cebulę. Przyrumienione składniki wrzucić do garnka z zupą. Na sam koniec dorzucić pokrojone ziemniaki. Dodać przyprawy i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/10/grochowka.html