Wykonanie

Poczciwa grochówka - podawana na imprezach masowych i jedna z najchętniej serwowanych potraw w wojsku. Robiła największą furorę na każdym festynie i na dożynkach;-). Zawsze do wojskowej garkuchni stała największa kolejka. Pożywna, gorąca, pachnąca i obowiązkowo z wielką bułą…;-). Przygotowywana na wędzonce z dodatkiem
ziemniaków,
czosnku i
majeranku. No może finalnie niezbyt komfortowa dla osób przebywających w najbliższym otoczeniu;-)) Lubicie?

Składniki:

40 dkg połówek łuskanego
grochu,
4
ziemniaki średniej wielkości,
30 dkg
wędzonego boczku,
30 dkg
kiełbasy śląskiej,
porcja
żeberek (niekoniecznie),
1 duża
cebula,
włoszczyzna,
2 ząbki
czosnku,
liść laurowy,
majeranek,
ziele angielskie,
pieprz,
sól.
Przygotowanie :
Ugotować
wywar z
włoszczyzny i
żeberek. Po zebraniu szumowin dodać opłukane połówki
grochu.
Kiełbasę i
boczek pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać
cebulę. Przyrumienione składniki wrzucić do garnka z zupą. Na sam koniec dorzucić pokrojone
ziemniaki. Dodać
przyprawy i
czosnek. Gotować do miękkości warzyw. Podawać z
pieczywem.