ßßß Cookit - przepis na Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa

Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa

nazwa

Wykonanie

Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru.
Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc spora porcja wystarczy za cały obiad. Tak też bywa u nas kiedy ją ugotuję. Przy grochówce nawet Żarłoczek, który nie przepada za zupami, nie marudzi i nie domaga się drugiego dania.
Jeśli nie przepadacie za grochem to możecie ugotować nieco podobną Zupę z soczewicy - też będzie smacznie.
Zupa grochowa na wędzonce
czas przygotowania: ok. 90 minut
składniki:
300 g wędzonego żeberka
250 g żółtego, łuskanego grochu
ok. 100 g cienkiej kiełbasy
5 średnich ziemniaków
ok. 1/2 szkl. startych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
1 nieduża cebula biała
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki majeranku suszonego
1 łyżka oleju
1-2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
do smaku - sól, pieprz mielony
Jak ugotować najlepszą domową grochówkę?
Żeberka wędzone włożyłam do garnka i zalałam ok. 2 l wody. Gotowałam jakieś 20 minut po czym dosypałam suchy, łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam dalej aż groch zmiękł. Łuskanego grochu nie trzeba namaczać wcześniej.
Jeśli nie lubisz grochówki to może zasmakuje Ci moja zupa ogórkowa ?
Oczyściłam warzywa. Ziemniaki pokroiłam w niedużą kostką a korzenie starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a kiełbasę w kostkę.
Kiedy groch zmiękł do garnka dorzuciłam ziemniaki gotowałam 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam kiełbasę. Po chwili dodałam starte warzywa oraz cebulę i smażyłam razem jeszcze kilka minut aż zaczęły się rumienić. Przełożyłam do garnka. Czosnek obrałam i drobno posiekałam, dorzuciłam do zupy. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i gotowałam jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu, przed podaniem, odstawiłam zupę na 15-20 minut żeby odpoczęła.
Gdyby dla Was zupa była zbyt gęsta wystarczy dolać nieco więcej wody, ale według mnie dobra grochówka powinna być mocno zawiesista od rozpadającego się grochu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/04/najlepsza-domowa-grochowka-zupa-grochowa.html