Wykonanie
52 Flares Twitter 0 Facebook 52 52 52 52 Flares ×To z pewnością nie jest przepis należący do dietetycznych. Jest to zupa pachnąca dzieciństwem. Tak smakowała na festynach, czy wyjadana z dziadkowego gara. Jest zimno , więc taki energetyczny kopniak na pewno się nam przyda. Jej zapach rozchodzi się po całym domu. Przepis jest prosty, z pewnością jej fanem będą Panowie. Mój mężczyzna upomniał się o nią , gdy poczuł jej zapach na
mieście.Składniki:400 g łuskanego
grochu w połówkach250 g
boczku1 duża wędzona kość ze
schabu, 1/3 kg
pręgi wołowej1 wiejska
kiełbasa1 duża
cebula3
marchewki1
seler300 g
ziemniaków ( 5-6 sztuk )4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
majeranku1 łyżka
olejusól,
pieprzPrzygotowanie:
Groch zalewamy 1 l wrzątku.Kości, pręgę i
boczek zalewamy 2,5 l zimnej
wody, dodajemy ziele oraz
liście laurowe i gotujemy godzinę.
Seler i
marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy.Spęczniały
groch wraz z
wodą wlewamy do
wywaru.Gotujemy aż się rozpadnie. ( około godziny).Po tym czasie doprawiamy
vegetą,
solą i
pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do zupy.Gotujemy aż zmiękną.
Cebulę i
kiełbasę kroimy w kostkę.W międzyczasie rozgrzewamy
olej. Smażymy na nim
kiełbasę z
cebulą.Dodajemy do zupy.Pod koniec gotowania dodajemy
majeranek .Podajemy.Powiązane notki:Sos bolognese – spaghetti po bolońskuSzybki Żurek na WielkanocSłodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąPostna zupa grzybowa