ßßß Cookit - przepis na Żółte risotto z cukinią, kukurydzą i winem Celebro

Żółte risotto z cukinią, kukurydzą i winem Celebro

Wykonanie

3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×
Ostatnio otrzymałam do testów kulinarnych wino Celebro. Wino to jest sprzedawane w 5 smakach – różnych wariantach i kolorach. Ja zaprezentuję Wam moje trzy inspiracje, jak wino może stać się kulinarnym przyjacielem, w prostych i pysznych daniach.
Moje Żółte risotto powstało z fascynacji winem w kuchni włoskiej. Często używane jest do sosów do makaronu czy właśnie ryżu. Ja lubię te połączenia, szczególnie że gdy się je przyrządza pachnie obłędnie – nie zdziwcie się gdy zobaczycie pod oknem lub drzwiami sąsiadów. Sezonowe wszechobecne warzywa są idealnym dodatkiem do serowego risotto. Jeśli chcecie trafić do czyjegoś serca przez żołądek wybierzcie tą oto potrawę, z lampką hiszpańskiego półwytrawnego Celebro na pewno zachwycie partnera / partnerkę. Więcej o winach , możecie dowiedzieć się w Klubie Celebro .
Składniki:
2-3 porcje ( 2 obiadowe – 3 jeśli podajecie risotto jako aperitif )
1 szklanka białego wina hiszpańskiego półwytrawnego Celebro
1 szklanka (200 g ) ryżu arborio – do risotto
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 mała cukinia ( 250 g)
1 mała cebula
1 kolba kukurydzy
3 łyżki oliwy
4 łyżki tartego parmezanu ( 50 g)
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce , tylko twarde części bez miąższu.
Kukurydzę odkrawamy nożem od kolby – stawiamy ją pionowo do deski i kroimy nożem kierując się w dół kolby.
Rozgrzewamy mocno oliwę.
Wrzucamy warzywa i lekko solimy – lepiej się skarmelizują.
Gdy będą szkliste, po około 5 minutach dodajemy ryż. Smażymy, pod przykryciem mieszając, aż stanie się przejrzysty.
Po tym czasie zalewamy je winem i bulionem, gotujemy pod przykryciem aż ryż wciągnie płyn około 15 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodajemy kurkumę.
Ryż powinien być lekko twardy – al dente.
Ścieramy parmezan.
2/3 mięty siekamy.
Wyłączamy patelnię i dodajemy do niej zioła i ser. Mieszamy.
Gorące risotto podajemy z miętą i wiórkami sera, oczywiście z lampką wina.
Smacznego!
Ania
Powiązane notki:
Złote risotto z kurczakiem z papirusa
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Chilli con Cannecannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydzą
Pizza makaronowa z cukinią ( bez pieczenia )
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/18/zolte-risotto-z-cukinia-kukurydza-i-winem-celebro