Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Ostatnio otrzymałam do testów kulinarnych
wino Celebro.
Wino to jest sprzedawane w 5 smakach – różnych wariantach i kolorach. Ja zaprezentuję Wam moje trzy inspiracje, jak
wino może stać się kulinarnym przyjacielem, w prostych i pysznych daniach.Moje Żółte risotto powstało z fascynacji
winem w kuchni włoskiej. Często używane jest do
sosów do
makaronu czy właśnie
ryżu. Ja lubię te połączenia, szczególnie że gdy się je przyrządza pachnie obłędnie – nie zdziwcie się gdy zobaczycie pod oknem lub drzwiami sąsiadów. Sezonowe wszechobecne warzywa są idealnym dodatkiem do
serowego risotto. Jeśli chcecie trafić do czyjegoś
serca przez żołądek wybierzcie tą oto potrawę, z lampką hiszpańskiego półwytrawnego Celebro na pewno zachwycie partnera / partnerkę. Więcej o winach , możecie dowiedzieć się w Klubie Celebro .
Składniki:2-3 porcje ( 2 obiadowe – 3 jeśli podajecie risotto jako aperitif )1 szklanka
białego wina hiszpańskiego półwytrawnego Celebro1 szklanka (200 g )
ryżu arborio – do risotto1 1/2 szklanki
bulionu drobiowego1 mała
cukinia ( 250 g)1 mała
cebula1 kolba
kukurydzy3 łyżki
oliwy4 łyżki tartego
parmezanu ( 50 g)
sól, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę siekamy.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce , tylko twarde części bez miąższu.
Kukurydzę odkrawamy nożem od kolby – stawiamy ją pionowo do deski i kroimy nożem kierując się w dół kolby.Rozgrzewamy mocno
oliwę.Wrzucamy warzywa i lekko solimy – lepiej się skarmelizują.Gdy będą szkliste, po około 5 minutach dodajemy
ryż. Smażymy, pod przykryciem mieszając, aż stanie się przejrzysty.Po tym czasie zalewamy je
winem i
bulionem, gotujemy pod przykryciem aż
ryż wciągnie płyn około 15 minut.5 minut przed końcem gotowania dodajemy
kurkumę.
Ryż powinien być lekko twardy – al dente.Ścieramy
parmezan.2/3
mięty siekamy.Wyłączamy patelnię i dodajemy do niej
zioła i
ser. Mieszamy.
Gorące risotto podajemy z
miętą i wiórkami
sera, oczywiście z lampką
wina.Smacznego!AniaPowiązane notki:Złote risotto z
kurczakiem z papirusaLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąSzybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydząChilli con
Canne –
cannelloni pod beszamelem z
sosem bolońskim,
fasolą i
kukurydząPizza makaronowa z
cukinią ( bez pieczenia )