ßßß
Składniki na 1 kg mięsa:5 łyżek sosu sojowego4 łyżki oleju / oliwy3 łyżki ciemnego miodusok z 1 pomarańczy1 łyżka octu winnego1 łyżeczka soli1 łyżeczka tabasco1 łyżka słodkiej papryki5 ząbków czosnkuPrzygotowanie:Czosnek siekamy.Składniki marynaty dokładnie mieszamy.Karkówka:mięso dokładnie rozbijamy z dwóch stron.oprószamy solą i pieprzem, nacieramy.wkładamy do marynaty i odstawiamy najlepiej na całą noc.smażymy na tacce grillowej po 5 minut z każdej strony ( należy sprawdzić patyczkiem po tym czasie miękkość mięsa ) po czym ściągamy na ruszt i pozwalamy się jej przypiec.
Kurczak:Piersi : Kroimy lub rozbijamy tłuczkiem , nacieramy solą i pieprzem,po czym marynujemy minimum 5-6 godzin.Udka i skrzydełka: Nacinamy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty.Ryby:filety: Odkładamy w marynacie na kilka godzin – są delikatniejsze niż mięso.całe sztuki : oczyszczone środki smarujemy marynatą, dokładamy plastry cytryny i natkę. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w folii aluminiowej lub na ruszcie do ryb. smarując marynatą.Sałatka ze zdjęcia to baby szpinak w słodkim winegreciePowiązane notki:Słodki kurczak pieczony w whiskyFilet z kurczaka w słodkim sosie chilliDla niemowląt : Kurczak z zimowymi warzywami i makaronemKurczak w sosie kokosowym z kurkumą