ßßß
Składniki na 4 osoby :4 pojedyncze filety z piersi kurczaka ,średniej wielkościmarynata :2 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki miodu ( ja używam z mniszka ;))płaska łyżeczka soli ( taka naprawdę płytka 😉 )1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku1 płaska łyżeczka chilli ( można mniej lub zastąpić ostrą papryką , jest łagodniejsza niż chilli 😉 )dodatkowo :olej do smażeniapatelnia którą można wstawić do piekarnika ( bez plastikowych lub drewnianych elementów 😉 )
Składniki na marynatę , łączymy ze sobą . Powstałą marynatą, nacieramy obficie piersi z kurczaka i pozostawiamy w niej do następnego dnia , w lodówce . Teraz ,wystarczy rozgrzać olej na patelni – niewiele , i obsmażyć na nim piersi z obu stron , krótko , tyle żeby złapały kolor .
Obsmażone piersi zalewamy resztą marynaty , która ściekła do miski ,podczas leżakowania kuraka w lodówce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (dobrze wygrzany do 180 C ) na około 10 minut bez termoobiegu .
Po tym czasie, wyłączamy piekarnik , nie otwierając go , kurczak ma tam siedzieć jeszcze 5 minut i dopiero po upływie tego czasu ,wyciągamy patelnię z urobkiem 😉 Zdejmujemy filety z patelni i odkładamy na 2 minuty, na deskę do krojenia ,żeby przestygły i wciągnęły soki .Następnie kroimy i podajemy . Tak przyrządzony kurczak jest delikatny , soczysty ( widać nawet na zdjęciu 😉 ) i smaczny , a do tego niebanalny w smaku . Podawać z czym tylko macie ochotę , pasuje do wszystkiego 😉 Smacznego !